Președintele Azerbaidjan, la București: Anul viitor vom exporta către Europa cel puțin 11,6 miliarde metri cubi de gaz/Romgaz a semnat un acord de livrare de gaz către România, începând din ianuarie anul viitor

Președintele Azerbaidjan, la București: Anul viitor vom exporta către Europa cel puțin 11,6 miliarde metri cubi de gaz/Romgaz a semnat un acord de livrare de gaz către România, începând din ianuarie anul viitor

Inquam Photos / George Calin

Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2022

Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat, sâmbătă, la București, la semnarea Acordului în domeniul energiei verzi, că țara sa este pregătită să livreze energie verde către Europa și a menționat că Azerbaijan va furniza către Europa și peste 11 miliarde de metri cubi de gaz. În ceea ce privește România, Romgaz a semnat un acord de livrare de gaze începând din ianuarie 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev a menționat, înainte de semnarea Acordului privind energia verde, importanța parteneriatului strategic, potrivit News.ro.

”Importanța acestui parteneriat strategic care va fi semnat astăzi va fi contribuția noastră comună la securitatea energetică a Europei, această înțelegere este un pas pentru a crea un cordior pentru energia verde. Vreau să îmi exprim recunoștinșa pentru doamna președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru sprijinul continuu acordat azerbajanului în  proiectele de securitate energetică și diversificare a energiei.. În timul vizitei domniei sale în Azerbaijan am semnat un memorandum de colaborare, pentru un parteneriat strategic între Azerbaijan și UEși am început deja să îl implementăm”, a precizat Ilham Aliyev.

Prețurile petrolului au scăzut vineri cu 2,4%, trase în jos de evoluția negativă a burselor la nivel global CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au scăzut vineri cu 2,4%, trase în jos de evoluția negativă a burselor la nivel global

Ilham Aliyev a menționat și exporturile de gaze realizate de țara sa, către Europa.

”Anul trecut, Azerbaijanul a exportat gaz către UE în valoare de 8,2 miliarde, anul acesta 11,3. Anul viitor vor fi cel puțin 11,6 miliarde metri cubi de gaz. Vom avea aproape 24 miliarde mc de gaz exportați, comparând cu 2019 când au fost 19 miliarde mc de gaz. De asemenea, Romgaz a semnatun acord de livrare de gaz către România, începând din ianuarie anul viitor. Așadar, Azerbaijan își lărgește aria de acțiune georgrafică, furnizând gaz către piețele europene. Aceasta este o situație win-win pentru că Europa are nevoie să își întărească securitatea energetică, iar Azerbaijanul are nevoie de piețe de desfacere pentru resursele pe care le are.  Astăzi  începem să construim un nou pod din  Azerbaijan către Europa. Țara noastră va deveni furnozor important de neergie electrică către Europa, mai ales energie verde. Potențialul Azerbaijanului este de 27  Gb, atât de energie eoliană, cât și solară. De asemeni, avem această producție în zona Mării Caspice”, a precizat Ilham Aliyev.

Președintele azer a mai adăugat că importante companii produc energie verde în țara sa.

”Împreună cu unul dintre investitorii strategici din țara noastră, intenționăm să implementăm 3Gb de energie eoliană și un gigabat de energie solară până în 2027. Până în 2037 întenționăm să avem capacitatăți suplimentare de cel puțin 6 Gb.  Acum  două zile, ministrul Energiei din Azerbaijan a semnat un contract cu o altă companie globală care intenționează să investească până la 12 gb  de energie solară și eoliană. Așadar, cel puțin 3 gb suplimentar vor putea fi exportați. Pentru a ne atinge țelurile trebuie să lucrăm eficient, în colaborare cu UE”, a mai subliniat Ilham Aliyev.

viewscnt
Afla mai multe despre
azerbaidjan
energie
gaze
romgaz