Prețul gazelor naturale pentru populație crește începând de miercuri. Companiile de utilități estimează o creștere medie de 5,6%

Prețul gazelor naturale pentru populație crește începând de miercuri. Companiile de utilități estimează o creștere medie de 5,6%
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2018

Prețul gazelor naturale pentru populație crește începând de miercuri, companiile de utilități estimând o creștere medie de 5,6%, procentul fiind diferit de la un furnizor la altul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Ca urmare a creșterii costului de achiziție a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea prețului final al gazelor naturale pentru populație în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creștere variază de la un furnizor la altul”, anunță Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Începând cu 1 aprilie 2017, prețul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorități, fiind rezultatul evoluției cererii și ofertei din piață, scrie News.ro.

ANRE analizează periodic evoluția prețului gazelor achiziționate de furnizori având obligația de a ajusta valoarea de transfer către consumatorii casnici, conform legislației în vigoare.

Boza, Complexul Energetic Oltenia: Pregătim investiții de 665 milioane lei în acest an CITEȘTE ȘI Boza, Complexul Energetic Oltenia: Pregătim investiții de 665 milioane lei în acest an

”Subliniem că această ajustare de preț a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziție a gazelor din producția internă,  tariful de distribuție și marja de furnizare rămânând neschimbate”, mai spun oficialii ACUE.

Înființată în mai 2012, Federația ACUE are 30 de membri, care au circa 27.000 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat luni că prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici care nu si-au schimbat furnizorul vor crește în medie cu 4,8 lei pe lună, pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum.

Decizia a fost aprobată luni de Comitetul de Reglementare al autorității.

”Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, prețul gazelor naturale din producția internă se stabilește în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici”, a informat ANRE.

Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG. Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.

”Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licență de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018. Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum”, a precizat ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
anre
pret