Prețul permiselor de pe piața de carbon din Uniunea Europeană se apropie de pragul de 100 de euro

Prețul permiselor de pe piața de carbon din Uniunea Europeană se apropie de pragul de 100 de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2022

Prețul permiselor de pe piața de carbon din Uniunea Europeană au încheiat tranzacțiile de vineri la un nivel record, de peste 96 de euro, iar analiștii se așteaptă că pragul simbolic de 100 de euro ar putea fi depășit în curând, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cunoscută sub numele de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), piața europeană a carbonului obligă fabricile, centralele electrice și companiile aeriene să plătească pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit - cu cât prețul permiselor este mai mare, cu atât costul producerii emisiilor cu efect de încălzire a planetei este mai mare, deși unele primesc permise gratuite pentru a le ajuta să rămână competitive în ceea ce privește costurile pe piețele globale, scrie News.ro.

Prețul carbonului a crescut cu peste 200% de la începutul anului 2021, din cauza unor factori, inclusiv creșterea prețurilor gazelor, care au determinat, de asemenea, unele centrale generatoare de energie să treacă la cărbune, ceea ce a dus la emisii mai mari și la cererea de permise.

Contractul de referință al permiselor de carbon din UE a fost tranzacționat până la 97,50 euro pe tonă vineri, înainte de a încheia ziua la 96,43 euro, cel mai ridicat nivel de închidere de la lansarea pieței carbonului în 2005.

Marea Britanie va aloca 9 miliarde de lire sterline pentru a atenua impactul majorării prețului energiei CITEȘTE ȘI Marea Britanie va aloca 9 miliarde de lire sterline pentru a atenua impactul majorării prețului energiei

Analiștii au spus că cel mai recent salt al prețului a fost probabil determinat de achizițiile tehnice și că nivelul de 100 de euro este aproape.

Evoluția ascendentă a costurilor europene ale carbonului s-a desfășurat pe măsură ce factorii de decizie din UE au dezvăluit anul trecut o serie de noi regulipentru a reduce emisiile mai rapid până în 2030, inclusiv o reformă a pieței despre care analiștii se așteaptă să urce și mai mult prețurile CO2.

Refinitiv a estimat că un cost al carbonului de 100 de euro ar putea umbri dezbaterea politică asupra acestor politici și obiectivul UE de a-și reduce emisiile cu 55% până în 2030, de la nivelurile din 1990.

Țări, inclusiv Polonia, au spus că prețurile ridicate ale CO2 sunt determinate de speculatori și au îndemnat UE să intervină pe piață. Alte state consideră că un preț ridicatal carbonului este esențial pentru atingerea obiectivelor climatice și subliniază evaluarea recentă a agenției de supraveghere a valorilor mobiliare din UE conform căreia nu există nicio dovadă de abuz.

viewscnt
Afla mai multe despre
permise piata de carbon