Prețul petrolului avansează cu aproape 6%, în pofida opoziției Iranului privind plafonarea producției

Prețul petrolului avansează cu aproape 6%, în pofida opoziției Iranului privind plafonarea producției
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 feb 2016

Cotațiile petrolului au crescut miercuri, în condițiile în care investitorii sunt optimiști că marii exportatori de țiței vor ajunge la un acord pentru plafonarea producției mondiale, în pofida faptului că Iranul s-a exprimat împotriva unei înțelegeri care i-ar afecta planurile pentru majorarea producției zilnice la nivelurile dinaintea înăspririi sancțiunilor economice internaționale, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, s-a întâlnit astăzi cu omologii săi din Irak, Quatar și Venezuela pentru a discuta participarea Iranului la un acord anunțat marți de Rusia, Arabia Saudită, Venezuela și Qatar, prin care acestea din urmă s-au angajat să înghețe producția zilnică la nivelul din ianuarie, cu condiția ca și ceilalți mari exportatori de petrol să li se alăture.

În jurul orei 17:40, contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în aprilie se tranzacționa la Londra în creștere cu 5,8% la 34,04 dolari/baril. Prețul petrolului WTI a avansat cu 5,62% față de referință, la 32,71 dolari/baril.

Iranul este principalul obstacol în calea semnării primului acord între OPEC și producătorii din afara organizației din ultimii 15 ani, în condițiile în care guvernul de la Teheran a anunțat că intenționează să crească producția de petrol cu circa 1 milion barili/zi într-o perioadă de 6-12 luni.

Petrolul, trădat de Rusia, Arabia Saudită, Venezuela și Qatar CITEȘTE ȘI Petrolul, trădat de Rusia, Arabia Saudită, Venezuela și Qatar

"Cererea ca Iranul să înghețe producția nu are logică (...). Când Iranul se afla sub efectul sancțiunilor, mai multe state au majorat producția de petrol, ceea ce a dus la scăderea prețurilor", a spus miercuri Mehdi Asali, reprezentantul Iranului la OPEC.

Exporturile iraniene de petrol au scăzut cu aproximativ 1,1 milioane barili/zi în 2013, după înăsprirea sancțiunilor economice impuse de statele din Vest din cauza programului nuclear al Iranului.

Sancțiunile au fost ridicate în a doua parte a lunii ianuarie, ocazie cu care Teheranul a anunțat că producția de petrol va fi majorată cu 500.000 barili/zi până la mijlocul anului, o creștere similară fiind vizată după alte șase luni.

Potrivit analiștilor, un eventual acord între OPEC și membrii din afara organizației pentru plafonarea producției nu va fi suficient pentru a reduce surplusul zilnic din piețe, estimat la circa 600.000 barili

"Piața are nevoie de o reducere a producției, nu de înghețarea acesteia", a spus David Hufton, analist al companiei canadiene Pine Valley Mining.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
brent
wti
iran
acord
productie
plafonare