Prețul petrolului Brent a depășit 100 de dolari pe baril, rubla s-a prăbușit cu 30%, acțiunile asiatice au scăzut

Prețul petrolului Brent a depășit 100 de dolari pe baril, rubla s-a prăbușit cu 30%, acțiunile asiatice au scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2022

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul petrolului Brent a depășit 100 de dolari pe baril, dolarul s-a apreciat, în timp ce rubla s-a prăbușit cu 30%, la un minim record, iar acțiunile asiatice au scăzut, după sancțiunile occidentale dure împotriva Rusiei anunțate în weekend, între care excluderea unor bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT, transmite Reuters.

Cererea pentru active sigure a dus la creșterea cererii pentru dolar, yen și obligațiuni precum titlurile Trezoreriei SUA, iar euro a scăzut, toate acestea după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat în direct ”plasarea în alertă de luptă” a ”forței de disuasiune”, care include o componentă nucleară, scrie News.ro.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Tensiunile au crescut temerile că aprovizionarea cu petrol din Rusia, al doilea mare producător din lume, ar putea fi întreruptă.

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 4,21 dolari sau cu 4,3%, până la 102,14 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața din SUA, au crescut cu 4,58 dolari sau cu 5,0%, la 96,17 dolari pe baril.

”Le spun clienților tot ceea ce știm cu siguranță este că prețurile la energie vor fi mai mari și vor fi niște beneficiari”, a declarat John Milroy, consilier financiar Ord Minnett în Sydney.

Acțiunile din regiunea Asia-Pacific au coborât după ce au petrecut sesiunea de dimineață mai ales pe verde.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Indicele japonez Nikkei 225 a scăzut cu 0,25%, în timp ce principalul indice al bursei din China a scăzut cu 0,36%. Indicele de referință al Australiei  a crescut cu 0,64%, susținut de acțiunile de energie. Indicele MSCI al acțiunilor regionale a pierdut 0,58%.

Randamentul titlurilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA a scăzut cu aproximativ 0,09 puncte procentuale, la 1,89%.

Euro a scăzut cu 1,1%, până la 1,11465 dolari pe unitate și cu 1,1% față de moneda japoneză, până la 128,785 yeni, în timp ce dolarii australieni și neozeelandezi, sensibili la risc, au scăzut cu 0,78% și, respectiv, 0,88%.

Rubla a coborât cu 29,67% până la un minim record de 119,5 per dolar. Aurul a crescut cu mai mult de 1%, la aproximativ 1.909 USD, la cerere pentru cele mai sigure active.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret
rusia