Prețul petrolului pe bursa de la New York a urcat peste cotația Brent pentru prima dată în ultimele 13 luni

Prețul petrolului pe bursa de la New York a urcat peste cotația Brent pentru prima dată în ultimele 13 luni
scris 23 dec 2015

Prețul petrolului WTI a urcat pentru scurt timp miercuri la bursa de la New York peste cotația petrolului Brent, pentru prima dată din noiembrie 2014, în contextul scăderii stocurilor de petrol din SUA și al ridicării interdicțiilor asupra exporturilor companiilor din industria americană de profil, relatează Reuters.

Contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în februarie s-au tranzacționat miercuri dimineața la 36,38 dolari/baril, față de 36,28 dolari/baril pentru petrolul Brent. Cu excepția unei perioade scurte din luna noiembrie 2014, cotațiile Brent s-au menținut peste cele ale petrolului WTI în perioada 2010-2015.

În jurul prânzului, petrolul WTI se tranzacționa la 36,44 dolari/baril, în creștere cu 0,9% față de referință, în timp ce cotația Brent era în urcare cu 1%, la 36,47 dolari/baril, potrivit MarketWatch.

Cotațiile WTI s-au apreciat în urma publicării datelor privind evoluția stocurilor de petrol din SUA.

American Petroleum Institute, organizație finanțată de companiile petroliere din SUA, a anunțat marți scăderea cu 3,6 milioane de barili a stocurilor de petrol în perioada 14-18 decembrie, în timp ce analiștii anticipau o creștere cu 1,1 milioane de barili, la 491,4 milioane de barili. Guvernul american va publica în cursul zilei de astăzi datele oficiale privind evoluția săptămânală a stocurilor de petrol și a mărfurilor conexe.

O parte dintre investitorii americani mizează pe aprecierea cotațiilor WTI în 2016, pe fondul avansului exporturilor de petrol de șist. Săptămâna trecută, autoritățile de la Washington au decis să ridice o interdicție privind exporturile de petrol pentru companiile americane aflată în vigoare de aproximativ 40 de ani.

Însă speculatorii de pe bursă mizează pe continuarea trendului descendent început în a doua jumătate a anului trecut. Achizițiile de opțiuni put pentru petrolul WTI, care dau cumpărătorului dreptul de a vinde petrol la o dată și un preț prestabilite, au crescut semnificativ în această lună, cele mai multe dintre contractele options vizând un preț al petrolului mai mic de 30 dolari/baril în 2016, scrie Bloomberg.

"Estimăm că surplusul de producție se va menține pe o periodă semnificativă din 2016", a spus Jeffrey Currie, analist al Goldman Sachs. Cotațiile petrolului ar putea să scadă anul viitor la 20 dolari/baril, potrivit lui Currie.

Conform datelor bursei de la New York, investitorii au cumpărat recent contracte options care vor fi executate doar dacă prețul petrolului WTI va coborî sub pragurile de 30, 25,20 și chiar 15 dolari/baril în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
wti
brent
cotatii
pret
estimari