Prețul petrolului se demonstrează insensibil la eforturile OPEC de a-și reduce producția

Prețul petrolului se demonstrează insensibil la eforturile OPEC de a-și reduce producția
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 mar 2017

Statele membre ale cartelului OPEC par decise să-și respecte angajamentul asumat, de reducere a producției, în luna februarie, acestea atingând, potrivit Platts, un nivel de conformare de 98,5%, cu 7,5 puncte procentuale față de cel înregistrat în luna ianuarie. Cu toate acestea, miercuri, petrolul a atins joi minimul acestui an, ca urmare a revenirii spectaculoase a producției de petrol din formațiuni de șisturi bituminoase și a majorării stocurilor comerciale de petrol din Statele Unite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția celor 10 membri ai OPEC care și-au luat angajamentul de a-și reduce volumul de țiței extras s-a micșorat în luna ianuarie cu 130.000 de barili pe zi, coborând de la un volum de 32,16 milioane de barili pe zi, în luna ianuarie, la 32,03 milioane de barili pe zi.

Raportat la obiectivul asumat (o reducere pe 6 luni a producției la 32,11 milioane de barili pe zi, de fapt 32,5 milioane barili pe zi, prag care însă cuprindea și Indonezia, care și-a suspendat statutul de membru OPEC, refuzând să-și micșoreze producția), reducerea efectuată echivalează cu un nivel de conformare de 98,5%, în creștere cu 7,5% față de cel înregistrat în luna ianuarie.

Platts: OPEC și-a respectat în proporție de 91% reducerea de producție asumată CITEȘTE ȘI Platts: OPEC și-a respectat în proporție de 91% reducerea de producție asumată

Arabia Saudită continuă să producă sub cota alocată

“OPEC, sub conducerea Arabiei Saudite, demonstrează că este decis să-și respecte angajamentele asumate. Rămâne însă de văzut dacă își va atinge obiectivul de reducere a stocurilor într-o măsură suficientă echilibrării raportului dintre cerere și ofertă. Deocamdată, ceilalți mari producători, care nu sunt membri ai cartelului, nu și-au respectat în totalitate propriile angajamente”, afirmă Herman Wang, specialist în OPEC al S&P Global Platts.

Evoluția producției OPEC (milioane de barili pe zi)

Prețul petrolului se demonstrează insensibil la eforturile OPEC de a-și reduce producția

Arabia Saudită continuă să arate cea mai mare disciplină, producția sa din februarie fiind de 9,85 milioane de barili pe zi, cu 130 mii de barili sub cea din ianuarie și cu aproape 190 mii de barili sub cota alocată potrivit acordului, de 10,06 milioane de barili pe zi. În primele două luni ale anului, Arabia Saudită a produs un volum de țiței mai mic în medie cu 140.000 de barili pe zi față de această cotă.

Angola este alt stat care la ora actuală produce sub cota alocată, în pofida majorării producției din februarie cu 30.000 de barili pe zi, comparativ cu cea a lunii ianuarie.

Irakul, Venezuela și Emiratele Arabe Unite - indisciplinate

Cele două state compensează “indisciplina” altor producători OPEC, printre care Irakul, Venezuela și Emiratele Arabe Unite, care produc în continuare mai mult decât prevede acordul OPEC de reducere a producției semnat la Viena la sfârșitul luni octombrie a anului trecut. Irakul extrage peste 91.000 barili pe zi peste cota alocată, iar Venezuela își depășește ținta cu 43.000 de barili pe zi.

AIE: Producția de petrol la nivel global s-a redus cu 1,5 milioane de barili pe zi. OPEC și-a respectat promisiunile CITEȘTE ȘI AIE: Producția de petrol la nivel global s-a redus cu 1,5 milioane de barili pe zi. OPEC și-a respectat promisiunile

Libia și Nigeria, exceptate de la reducerea producției, și-au majorat la rândul lor volumul de țiței extras.

Producția medie a Libiei pe primele două luni ale anului a fost cu 140.000 de barili pe zi peste nivelul din octombrie, referința din momentul semnării acordului, iar cea a Nigeriei cu peste 44.000 de barili pe zi față de volumul de țiței extras în octombrie.

Și producția celuilalt stat scutit de la reducerea producției, Iranul, și-a majorat volumul de petrol extras în februarie, cu 30.000 mii de barili pe zi în plus față de cel din luna ianuarie.

Rusia întârzie să-și respecte angajamentul asumat

Însă statele cele mai indisciplinate sunt cele care nu sunt membre OPE. Rusia, de exemplu, în pofida faptului că și-a asumat o reducere a producției cu 300 mii de barili pe zi, a reușit o diminuare a acesteia cu doar 121,3 mii de barili pe zi. Oficialii ruși au promis însă că, până la începutul lunii mai, își vor realiza angajamentul.

nu mai puțin de 11 state non-membre OPEC au decis, la inițiativa Rusiei, șă-și reducă la rândul lor producția cu 228.000 de barili pe zi în prima parte a acestui an. În pofida faptului că majoritatea acestor state și-au luat acest angajament luând în calcul rata naturale de declin a producției, deocamdată din partea lor nu vin semne încurajatoare.

Producătorii americani profită

Veștile cele mai proaste pentru OPEC vin însă din SUA, unde stocurile s-au majorat cu 8,21 milioane de barili, cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 37 de ani, producția de petrol din SUA ajungând la maximul ultimului an.

Prețul petrolului se demonstrează insensibil la eforturile OPEC de a-și reduce producția

“Cât timp stocurile nu vor scădea piața va fi volatilă”, a afirmat Patrick Pouyanne, CEO-ul Total SA, citat de Bloomberg.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) cu livrare în aprilie a pierdut miercuri 2,86 dolari sau 5,4%, încheind ziua la 50,28 dolari pe baril, cea mai redusă cotație din ultimele 3 luni. Și amplitudinea scăderii a fost impresionantă, fiind cea mai mare din ultimul an.

Și Brent-ul (de referință pe paița europeană și globală) cu livrare în mai s-a depreciat cu 2,81 dolari sau 5%, încheind ziua la o cotație de 53,11 dolari pe baril.

Joi dimineață, petrolul și-a continuat tendința descendentă, la ora 13,20 (ora României) , ambele tipuri de petrol depreciindu-se cu peste un dolar sau 2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
petrol
brent
wti
opec
rusia
sua