Prețul spot al gazelor a scăzut în Europa, după ce Kremlinul a afirmat că Belarus nu s-a consultat cu Moscova când a amenințat că va reduce livrările de gaze

Prețul spot al gazelor a scăzut în Europa, după ce Kremlinul a afirmat că Belarus nu s-a consultat cu Moscova când a amenințat că va reduce livrările de gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2021

Prețul spot al gazelor a scăzut în Europa, după ce Kremlinul a afirmat că Belarus nu s-a consultat cu Moscova când a amenințat că va reduce livrările de gaze și că Gazprom rămâne un exportator de încredere, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a avertizat joi cu privire la potențialele represalii împotriva oricăror noi sancțiuni ale Uniunii Europene din cauza crizei migranților la granița dintre Belarus și UE, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale și mărfuri prin Belarus, scrie News.ro.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Prețul spot al gazelor europene a crescut joi cu aproximativ 2%, până la 75,25 euro pe megawat oră, înainte de a scădea spre sfârșitul zilei, un semn că piața nu a luat prea în serios amenințarea din Belarus, care este un aliat apropiat al Rusiei.

Partea belarusă a conductei Yamal-Europe, una dintre rutele pentru exporturile de gaze rusești către Europa, este deținută de monopolul de stat rus al gazelor Gazprom.

”Aceasta este o declarație a președintelui Belarusului. Vreau să vă reamintesc de declarația președintelui Putin că Rusia și-a îndeplinit întotdeauna obligațiile contractuale... Belarus este aliatul nostru, dar este un stat suveran”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov”.

Contractele de gaze pe termen de o lună din Olanda, de referință în Europa, au scăzut vineri la 75,12 euro/MWh după comentariile lui Peskov, de la 79,40 euro vineri dimineață, fiind jumătate din prețul de 155 de euro atins în octombrie, când prețurile au fost determinate de exporturile Rusiei care au depășit doar cu puțin nivelurile contractate.

Prețurile gazelor au crescut în acest an din cauza mai multor unor factori, inclusiv stocurile scăzute și cererea crescută după relaxarea blocajelor din cauza Covid-19, exacerbată de faptul că Rusia nu a furnizat mai mult decât volumele contractate.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

În Marea Britanie, unele companii energetice au dat faliment, iar consumatorii se confruntă cu facturi de energie mult mai mari, multe sectoare de afaceri simțind și impactul costurilor mai mari ale energiei.

Kremlinul a negat orice politică în spatele furnizării de gaze, iar Rusia a început săptămâna aceasta să refacă stocurile din depozitele europene, Peskov reiterând afirmația Moscovei că Rusia este ”un furnizor de încredere”.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
belarus