Prețurile petrolului au crescut, după embargoul impus de UE importurilor din Rusia și încheierea carantinei în Shanghai

Prețurile petrolului au crescut, după embargoul impus de UE importurilor din Rusia și încheierea carantinei în Shanghai
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2022

Prețurile petrolului au crescut miercuri, după ce liderii Uniunii Europene au convenit asupra unei interdicții parțiale și treptate a petrolului rusesc și pe măsură ce China a pus capăt restricțiilor din Shanghai legate de Covid-19, ceea ce ar putea susține cererea pe o piață deja tensionată, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul țițeiului Brent a crescut cu 1,83 dolari, sau 1,6%, la 117,46 dolari pe baril, la ora 15:56 GMT (18:56 ora României), scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a scris OUG de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a scris OUG de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național

Cotația petrolului US West Texas Intermediate (WTI) a câștigat 1,77 dolari, sau 1,6%, ajungând la 116,45 dolari pe baril.

Ambele valori de referință au înregistrat câștiguri în luna mai, marcând a șasea lună consecutivă de creștere a prețurilor.

”Dispoziția de pe piața petrolului pare să devină din ce în ce mai optimistă”, a declarat analistul Julius Baer Norbert Rucker.

Liderii UE au convenit luni, în principiu, să reducă cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, acestea fiind cele mai dure sancțiuni ale blocului de până acum, adoptate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe care Moscova o numește ”operație militară specială”.

Odată adoptate pe deplin, sancțiunile asupra țițeiului vor fi aplicate în decurs de șase luni, iar cele asupra produselor rafinate în opt luni.

Embargoul scutește livrările ruse de petrol prin conducte  către Ungaria și alte două state central-europene fără ieșire la mare.

”Ne menținem punctul de vedere că, în timp, Rusia va putea redirecționa majoritatea exporturilor sale și va putea stabili un impact maxim asupra producției ruse la 1,5 milioane de barili pe zi”, a spus JP Morgan într-o notă.

Surse au declarat pentru Reuters că companiile petroliere ruse, în frunte cu Rosneft, intenționează luna aceasta să redeschidă sondele pe care le-au închis din cauza sancțiunilor occidentale.

În China, restricțiile stricte legate de Covid-19 din Shanghai au fost eliminate miercuri, după două luni, determinând așteptări privind o cerere mai fermă de combustibil din partea țării.

Două surse OPEC+ au declarat miercuri că membrii săi nu au discutat ideea suspendării Rusiei din actualul acord de aprovizionare cu petrol, după ce Wall Street Journal a relatat marți că este în discuție o astfel de măsură.

OPEC+ cuprinde membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații acestora, în frunte cu Rusia.

Grupul urmează să se întâlnească joi pentru a-și stabili politica.

Unii membri ai Golfului au început să planifice o creștere a producției cândva în următoarele câteva luni, a scris Wall Street Journal, citând delegații OPEC.

OPEC+ a fost criticată pentru că nu a sporit producția mai rapid pentru a face față creșterii prețurilor combustibililor.

Un comitet tehnic al OPEC+ și-a redus miercuri prognoza pentru excedentul pieței petroliere din 2022 cu aproximativ 500.000 bpd, la 1,4 milioane bpd, au spus surse.

Producția de țiței din SUA a crescut în martie cu peste 3%, până la cel mai ridicat nivel din noiembrie, a arătat marți un raport al Administrației pentru Informații Energetice din SUA.

Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca stocurile de țitei din SUA să fi scăzut săptămâna trecută, in timp ce stocurile de benzină și distilate au fost estimate că ar fi crescut. Datele oficiale ale guvernului sunt așteptate joi.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret