Primul anunț - Facturi majorate cu peste 13% pentru clienții din Moldova ai E.ON care nu optează până la 1 ianuarie pentru un furnizor concurențial de electricitate

Primul anunț - Facturi majorate cu peste 13% pentru clienții din Moldova ai E.ON care nu optează până la 1 ianuarie pentru un furnizor concurențial de electricitate
scris 24 dec 2020

Consumatorii casnici din Moldova ai E.ON, care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial, vor achita începând din luna ianuarie a anului viitor facturi mai mari cu 13,4% decât cele actuale.

INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania CITEȘTE ȘI INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania

De la 1 ianuarie, piața de energie va fi liberalizată în totalitate, iar clienții care nu semnează un contract cu un furnizor concurențial vor fi alimentați în continuare de actualul furnizor (E.ON în cazul Moldovei), însă nu la un preț pentru serviciu universal reglementat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci stabilit de furnizorul de ultimă instanță.

eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România

Profit.ro anticipa în urmă cu 10 zile că facturile clienților casnici la electricitate s-ar putea majora cu 10%, ca urmare a majorării de către ANRE a tarifelor de distribuție și transport, dar și a evoluției prețurilor energiei electrice de piața liberă.

Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative
E.On este prima companie care a respectat legislația secundară adoptată de ANRE și a postat prețul pentru serviciu universal pe care-l va practica începând cu 1 ianuarie. Acesta este de 0,56338 lei/KWh, și nu cuprinde valoarea certificatelor verzi, a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, TVA și acciza.
Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine CITEȘTE ȘI Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine

Prețul pe care-l plătesc în prezent consumatorii casnici pe un KWh este de 0,48149 lei/KWh, cu 8 bani sau 17% sub cel anunțat de E.ON pentru 1 ianuarie.

Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală CITEȘTE ȘI Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală

Dacă includem toate celelalte componente, prețul reglementat actual este de 0,5712 lei/KWh (fără TVA) sau 0,6797 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,64773 lei/KWh (fără TVA) sau 0,7707987 lei/KWh (cu TVA).

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Rezultă o majorare cu aproximativ 9 bani/KWh sau 13,4%.

La o factură de 100 KWh, rezultă că, dacă în prezent un consumator casnic în regim reglementat achită 67,97 lei, începând cu luna ianuarie va achita cu 13,4% sau 9 lei mai mult, respectiv 77,07 lei.

E.ON este furnizorul unei comunități de peste 3 milioane de clienți casnici și business din Nord-Estul României.

FOTO Renault schimbă strategia pentru România cu limuzina Talisman: scumpire cu 12.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Renault schimbă strategia pentru România cu limuzina Talisman: scumpire cu 12.000 de euro

Așa cum a anunțat Profit.ro, în perspectiva liberalizării pieței de energie electrică de la 1 ianuarie, 6 milioane de consumatori casnici care nu și-au ales încă un furnizor concurențial vor primi în următoarea lună și jumătate nu o ofertă, ci două, de la actualii furnizori de electricitate. Prima ofertă este de serviciu universal (în cazul E.On, cea de mai sus), care o înlocuiește pe cea actuală, la preț reglementat, cea de-a doua fiind o ofertă concurențială, a decis Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Totodată, ANRE a prelungit și termenul până la care consumatorii vor putea opta pentru una dintre cele două oferte. “Clienții pot alege până la data de 31 ianuarie 2021, dintre ofertele transmise, oferta cea mai convenabilă”, precizează ANRE într-o prezentare menită a ajuta consumatorii casnici în tranziția către liberalizarea pieței.

Consumatorii casnici nu sunt obligați să accepte niciuna dintre cele două oferte trimise de actualul furnizor, ci pot opta pentru oricare dintre furnizorii de electricitate licențiați în România.

Pentru a putea compara ofertele acestora, consumatorii pot accesa comparatorul de oferte de pe portalul ANRE.

Dacă nu semnează un contract cu un furnizor concurențial, consumatorii casnici care beneficiază în prezent de un preț reglementat nu vor rămâne nealimentați, ci vor fi în continuare alimentați de actualul lor furnizor în regim de serviciu universal, însă la un preț care nu va mai fi stabilit de ANRE.

Potrivit Ordinului ANRE 171/2020, “prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal se stabilește de către fiecare furnizor de ultimă instanță, pe criterii concurențiale, având în vedere ca acesta să fie rezonabil, competitiv, ușor comparabil, transparent și nediscriminatoriu. Prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal include tarifele reglementate pentru serviciul de transport-componenta de extragere a energiei electrice din rețea, serviciul de sistem și serviciul de distribuție”.

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare
factura
energie
moldova
e.on