Facturile la electricitate pot crește cu 10% de la 1 ianuarie, data liberalizării

Facturile la electricitate pot crește cu 10% de la 1 ianuarie, data liberalizării
scris 15 dec 2020

Dacă liberalizarea pieței gazelor de la mijlocul anului a venit cu oferte mai avantajoase pentru clienții casnici, liberalizarea pieței energiei electrice de la 1 ianuarie nu va avea același efect. Facturile clienților casnici la electricitate s-ar putea majora cu 10%, ca urmare a majorării de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a tarifelor de distribuție și transport, dar și a taxei de cogenerare și a prețurilor energiei electrice de piața liberă, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

În urma procesului de reconstrucție de brand și a noii strategii de marketing, realizate de Brandocracy, Vetro Solutions devine vector de schimbare în medicina veterinară! CITEȘTE ȘI În urma procesului de reconstrucție de brand și a noii strategii de marketing, realizate de Brandocracy, Vetro Solutions devine vector de schimbare în medicina veterinară!

“Tarifele de distribuție energie electrică vor crește în medie cu 3,46%, tariful de transport energie electrică crește cu 23%, creștere compensată parțial de scăderea tarifelor de sistem cu 17%, iar taxa de cogenerare a crescut de la 1 noiembrie 2020 cu 50,7%. Prețul energiei electrice în piață liberă este cu 3-5% mai mare decât prețul actual al energiei (la același furnizor). Apreciez că, după 1 ianuarie 2021, facturile clienților casnici urmează să crească cu până la 10%, fără a exista posibilitatea efectivă a schimbării furnizorului până la sfârșitul anului”, afirmă Chisăliță.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Cei 2,8 milioane de consumatori casnici care au deja contracte semnate pe piața concurențială nu vor suporta decât majorarea tarifelor stabilite de ANRE (de transport, distribuție, taxa de cogenerare), prețul energiei electrice marfă fiind fix, prevăzut în contractul semnat cu furnizorul.

2,3 milioane de euro economisiți ca urmare a integrării tehnologiilor IT pentru optimizarea proceselor logistice CITEȘTE ȘI 2,3 milioane de euro economisiți ca urmare a integrării tehnologiilor IT pentru optimizarea proceselor logistice

Cei aproximativ 6 milioane de consumatori casnici care însă beneficiază de un preț reglementat vor suporta, foarte probabil, și majorarea prețului energiei electrice marfă.

Hidroelectrica scade cu 1 ban prețul energiei pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI Hidroelectrica scade cu 1 ban prețul energiei pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie

Motivul: până la 1 ianuarie, furnizorii care alimentează clienții casnici, potrivit prevederilor controversatei OUG 114/2018 și a legislației secundare ANRE, primesc energie la preț preferențial de la producătorii de energie ieftină (în special Hidroelectrica și Nuclearelectrica), egal cu costul de producție plus o rată a profitului de 5%.

De la 1 ianuarie, acești furnizori vor fi nevoiți să achite prețul de piață și nu cel reglementat de ANRE pentru această energie.

Profit.ro a anunțat că facturile la energie electrică se vor majora de la 1 ianuarie 2021, cel puțin în cazul celor peste 2,8 milioane de consumatori care sunt alimentați în regim concurențial, ca urmare a propunerii ANRE de a majora tarifele de distribuție pentru toate cele 8 companii de distribuție zonale.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
electricitate
majorare
liberalizare