Producătorii de GNL din America de Nord au încheiat în 2022 acorduri pentru creșterea livrărilor de gaze cu 60%

Producătorii de GNL din America de Nord au încheiat în 2022 acorduri pentru creșterea livrărilor de gaze cu 60%
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2022

Dezvoltatorii și producătorii de gaze naturale lichefiate (GNL) din America de Nord au încheiat în acest an acorduri pentru vânzarea a 48 de milioane de tone de GNL, iar în cele din urmă vor mări exporturile cu 60% față de nivelurile actuale, deși o mare parte din producție rămâne la ani distanță, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cererea de GNL este în creștere, deoarece conflictul din Ucraina împinge prețurile globale la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, scrie News.ro.

INFOGRAFICE Traderii, și nu Gazprom, au limitat din motive comerciale livrările de gaze către România: prețul pe BRM ajunsese cu 90 de euro sub cel din Austria CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Traderii, și nu Gazprom, au limitat din motive comerciale livrările de gaze către România: prețul pe BRM ajunsese cu 90 de euro sub cel din Austria

Cumpărătorii din Europa au căutat furnizori de gaze din vest, îndepărtându-se de gazul rusesc, iar cumpărătorii chinezi încheie tranzacții pe termen lung după o pauză.

Noi fabrici de export de gaze sunt în curs de dezvoltare în Statele Unite, iar Mexicul și Canada sunt gata să se alăture ca exportatori importanți de gaze, cu proiecte de fabrici pe coastele lor de vest.

Opt terminale de export de GNL din America de Nord sunt în construcție și alte peste o duzină ar putea aprobarea financiară până în 2023.

Unii cumpărători au încheiat acorduri de achiziție a gazelor de la fabrici a căror construcție nu au fost încă aprobată, așa că nu orice acord de furnizare ar putea merge înainte.

”Dinamica s-a schimbat”, a declarat Charlie Riedl, director general al grupului comercial Center for Liquefied Natural Gas.

”Cumpărătorii încearcă să încheie acorduri ferme, care pot (să) garanteze că vor fi livrate gaze”, a spus el.

Săptămâna aceasta, prețurile gazelor europene au atins 84 de dolari pentru un milion de unități termice britanice (mmBtu), iar contractele futures pentru gaze din SUA au depășit marți 10 dolari/mmBtu, pentru prima dată din 2008. „

Goldman Sachs estimează că cererea globală de GNL va crește cu aproximativ 12%, la 424 MTPA, anul viitor, și se așteaptă ca noi centrale, care vor furniza 156 MTPA, să fie aprobate în următorii cinci ani.

Cererea în creștere a făcut ca Statele Unite să fie în acest an țara cu cele mai mari exporturi de GNL, în primele șase luni.

Proiectele aprobate, care se așteaptă să înceapă livrările între 2023-2026, ar putea menține țara pe primul loc.

”Este important ca Statele Unite să aprovizioneze piața pentru a sprijini aliații din Europa și Asia și pentru a îmbunătăți capacitatea lumii în curs de dezvoltare de a accesa gaze”, a declarat Mike Sabel, directorul general al Venture Global LNG.

Prima scumpire a motorinei din ultimele 50 de zile. Terminalul CPC, prin care și România importă țiței kazah - închis din nou de ruși CITEȘTE ȘI Prima scumpire a motorinei din ultimele 50 de zile. Terminalul CPC, prin care și România importă țiței kazah - închis din nou de ruși

Din septembrie anul trecut, firma sa a încheiat acorduri pentru a vinde 18,5 MTPA de GNL.

Unele dintre cele mai mari oferte sunt de la firme chineze care se întorc pe piața din SUA după o pauză, determinată de dispute tarifare.

La sfârșitul anului trecut, Venture Global LNG a încheiat acorduri pentru 11 MTPA cu unitățile din China Sinopec și CNOOC. China ENN Natural Gas a semnat contracte separate anul trecut cu Cheniere Energy and Energy Transfer.

Din cauza lipsei capacității disponibile, unele tranzacții recente au implicat facilități a căror construcție nu a primit încă aprobări financiare.

Acele acorduri ”întăresc încrederea noastră în rolul pe termen lung” al GNL pe piețele globale de energie, a declarat Tim Wyatt, vicepreședinte senior al Cheniere.

Dar cererea în creștere a dus la construirea a trei noi proiecte de export în SUA și alte câteva ar putea fi aprobate în 2023.

”Criza energetică globală se pregătea de ani de zile din cauza investițiilor insuficiente”, a declarat Octavio Simoes, CEO al Tellurian, care a început recent construcția fabricii sale din Louisiana.

În 2021, cei mai importanți exportatori de GNL au fost Australia, cu 78,5 MTPA, Qatar, cu 77,0 MTPA, Statele Unite, cu 67,0 MTPA și Rusia, cu 29,7 MTPA, potrivit Uniunii Internaționale a Gazului (IGU).

Statele Unite, cu rezerve vaste de gaze de șist, sunt pe cale să producă un volum record de 85 MTPA de GNL în acest an, conform previziunilor guvernului american.

Aproximativ 68% din exporturile de GNL din SUA au mers în Europa în prima jumătate a anului 2022, față de doar 35% în 2021, potrivit furnizorului de date Refinitiv.

Există patru fabrici de export de gaze aflate în construcție în Statele Unite, care vor crește capacitatea țării de a produce GNL de la 104,6 MTPA la 156,3 MTPA, în 2026.

În plus, două fabrici de export sunt în construcție în Canada și două în Mexic, care vor adăuga încă 20,8 MTPA la producția de GNL din America de Nord, odată ce toate instalațiile vor intra în funcțiune până în 2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
gnl
gaze