Profitul net din activități curente al Grupului Enel a crescut cu 9% în primele nouă luni, la 3,6 miliarde de euro

Profitul net din activități curente al Grupului Enel a crescut cu 9% în primele nouă luni, la 3,6 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2020

Profitul net din activități curente al Grupului Enel a crescut cu 9% în primele nouă luni din 2020, la 3,6 miliarde de euro, a anunțat vineri grupul italian, care a arătat că în ultimele 12 luni a instalat capacități de energie regenerabilă de 4.100 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Grupul Enel a reușit să continue accelerarea procesului de decarbonizare, oferind în același timp o performanță financiară și operațională solidă, în ciuda mediului foarte dificil legat de devalorizarea monedelor din America latină și situația cauzată de COVID-19. Profitul net din activități curente al Grupului Enel a crescut cu 9% în primele nouă luni din 2020, la 3,6 miliarde de euro", arată grupul.

Șeful OMV este cel mai bine plătit CEO din Austria CITEȘTE ȘI Șeful OMV este cel mai bine plătit CEO din Austria

Profitul net din activități curente a crescut  s-a ridicat la 3,3 miliarde de euro în anul precedent, scrie News.ro.

"EBITDA din activități curente s-a situat la 13,1 miliarde de euro, în linie cu rezultatele din anul precedent datorită: creșterii energiei din surse regenerabile determinate de noile capacități instalate în ultimul trimestru din 2019 și în 2020 (4,1 GW în ultimele 12 luni); modelului de afaceri care a protejat rezultatele economice ale Grupului împotriva fluctuațiilor piețelor și rezilienței activității diviziei Rețele din Europa susținute de cadrele solide de reglementare", precizează Enel.

Cheltuielile financiare au scăzut cu -8% în perioada analizată deoarece costul mediu al datoriei brute a scăzut la 3,7%, de la 4,1% la sfârșitul anului 2019.

"Previziuni pentru anul fiscal 2020 confirmate: EBITDA din activități curente în jurul valorii de 18 miliarde de euro (față de 17,9 miliarde de euro în anul financiar 2019), în timp ce profitul net din activități curente e preconizat între 5-5,2 miliarde pentru anul 2020 (o creștere între + 5% și 9% față de anul fiscal 2019, când a fost de 4,8 miliarde euro)", se menționează  în raport.

În ceea ce privește politica de dividende pentru 2020, reprezentanții grupului spun că Enel va continua să plătească valoarea mai mare dintre 70% din profit și dividendele minim garantate. Veniturile acționarilor pentru 2020 vor genera o creștere între 7-9% comparativ cu 2019.

"În orice scenariu, acționarii vor primi un dividend minim garantat pe acțiune de cel puțin 0,35 de euro (+ 7% YOY) pentru 2020. Consiliul de Administrație a aprobat un dividend intermediar de 0,175 euro pe acțiune care va fi distribuit începând cu 20 ianuarie 2021, o creștere de 9,4% față de dividendul intermediar distribuit în ianuarie anul curent", spun ei.

De asemenea, în primele nouă luni din 2020, capacitatea totală de generare a energiei pe bază de cărbune a grupului a scăzut cu -39% în primele nouă față de aceeași perioadă din anul trecut.

Capacități de generare a energiei din surse regenerabile de 900 MW au fost puse în funcțiune doar în trimestrul 3, iar în ultimele 12 luni au fost instalate capacități de energie regenerabilă de 4.100 MW.

Producția de energie pe bază de cărbune a grupului a scăzut cu 71%, în timp ce producția de energie regenerabilă a crescut cu + 8% sau aproape + 6TWh.

Producția fără emisii a crescut la 65%, mai mult cu 10 puncte procentuale față de anul precedent.

"Creșterea rezultatelor financiare obținute în acest mediu plin de provocări demonstrează reziliența modelului de afaceri solid și durabil al Grupului Enel, care este gata să capteze noi oportunități care ar putea veni din tranziția energetică aflată în desfășurare la nivel mondial", relevă raportul Enel.

Grupul energetic italian Enel s-a angajat să reducă cu 80% emisiile sale directe de gaze cu efect de seră per kWh până în 2030, față de anul de referință 2017. Grupul Enel, care are ca țintă decarbonizarea completă până în 2050, a redus deja emisiile directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu mai mult de 36% în 2019 față de nivelurile din 2007.

În prezent, Enel operează cea mai mare rețea privată de distribuție a energiei electrice la nivel global, cu o rețea electrică de peste 2,2 milioane de kilometri pentru peste 74 de milioane de utilizatori finali, peste 60% dintre conexiuni fiind deja digitalizate.

Prin Enel Green Power, cel mai mare jucător privat pe piața energiei regenerabile din lume, Enel are în prezent o capacitate instalată de peste 47 GW de energie din surse regenerabile, ajunsă astfel la un nivel mai mare decât cel al capacităților termoenergetice.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel