Războiul termoficării bucureștene cu ea însăși: ELCEN impută Primăriei Capitalei toate datoriile RADET

Războiul termoficării bucureștene cu ea însăși: ELCEN impută Primăriei Capitalei toate datoriile RADET
scris 2 sep 2019

Producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Energiei, principalul furnizor de agent termic și totodată cel mai mare creditor al RADET, deținută de Primăria Capitalei, a convocat comitetul creditorilor Regiei pentru a supune la vot demararea unei acțiuni în justiție prin care toate datoriile RADET să fie imputate Primăriei.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței comitetului creditorilor RADET de săptămâna viitoare se află "adoptarea unei hotărâri cu privire la introducerea de către ELECTROCENTRALE BUCUREȘTI SA, în calitate de creditor ce deține 96,6815% din totalul creanțelor înscrise în Tabelul definitiv de creanțe împotriva debitoarei RADET București, a cererii de atragere a răspunderii patrimoniale a Municipiului București, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, în vederea acoperirii în totalitate a pasivului debitoarei Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice – RADET București (aflată în insolvență) înscris în Tabelul definitiv de creanțe".

Ceilalți membri ai comitetului creditorilor RADET sunt Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF și furnizorul de gaze Engie, care controlează și operatorul de distribuție de profil din Capitală, Distrigaz Sud Rețele.

Iohannis respinge numirile de miniștri avansate de PSD CITEȘTE ȘI Iohannis respinge numirile de miniștri avansate de PSD

Creditorii ELCEN au decis din februarie ca administratorul judiciar al companiei, Sierra Quadrant, să solicite oferte de la firme de avocatură în vederea inițierii unei acțiuni în justiție prin care să recupereze sumele de bani datorate de RADET direct de la Primăria Capitalei.

Asta în pofida faptului că în planul inițial de reorganizare a ELCEN se menționa expres că un proces în justiție în vederea atragerii răspunderii Primăriei Capitalei pentru achitarea datoriilor RADET ar putea dura și 12 ani. De altfel, chiar din acest motiv, în documentul citat, creanța istorică. ELCEN asupra RADET era reevaluată masiv în scădere, de la 3,7 miliarde lei la 1,09 miliarde lei.

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a susținut recent că Primăria Municipiului București întârzie nemotivat preluarea activității RADET de către noua companie municipală Termoenergetica. "Tergiversarea mutării activității RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, știind că acești bani nu vor fi plătiți niciodată, iar ROMGAZ și ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă și, respectiv, agent termic pe gratis", susțin reprezentanții administratorului judiciar.

ULTIMA ORĂ Regina Elisabeta a II-a a semnat: suspendă Parlamentul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Regina Elisabeta a II-a a semnat: suspendă Parlamentul

"La mai mult de două luni de la înființarea companiei municipale Termoenergetica, Primăria Municipiului București (PMB) nu a efectuat niciun demers de substanță în ceea ce privește preluarea activității RADET de către noua companie, în ciuda apelurilor repetate pe care ELCEN le-a transmis autorităților. Această tergiversare a PMB urmărește menținerea ELCEN într-o poziție de furnizor captiv pentru RADET, o companie falimentară care nu face altceva decât să acumuleze datorii, afectând implicit situația economică a ELCEN care se află în plin proces de reorganizare", se arată într-un comunicat de presă transmis de Sierra Quadrant.

Conform sursei citate, preluarea serviciului de transport si distribuție a energiei termice de la RADET de către Termoenergetica ar obliga PMB să asigure capitalizarea noii companii și plata subvenției la zi, astfel încât aceasta să-și onoreze obligațiile de plată către furnizori, respectiv către ELCEN.

"Strategia primarului Capitalei, doamna Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET «pe datorie», este o alegere nu doar neinspirată, ci extrem de periculoasă pentru cetățeni. Decizia PMB de a forța mâna unui furnizor care și-a onorat în permanență obligațiile contractuale, chiar și atunci când nu a fost plătit, cu intenția clară de a menține relația contractuală a ELCEN cu o companie aflată în faliment (RADET), trece dincolo de granițele unui management defectuos și se înscrie pe linia acțiunilor de forță autoritare", susținea administratorul judiciar al ELCEN.

Sursa citată sublinia că ROMGAZ, furnizorul de materie primă al ELCEN, nu are nicio obligație contractuală față de RADET sau PMB, astfel încât, în lipsa achitării obligațiilor de plată de către ELCEN, poate sista în orice moment furnizarea gazelor.

GALERIE FOTO Simona Halep, celebrată în Times Square CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Simona Halep, celebrată în Times Square

Sierra Quadrant mai amintea că, deși falimentul RADET a fost pronunțat de instanța de judecată, situația financiară dezastruoasă a companiei fiind de notorietate publică, administratorul judiciar al RADET, compania Rominsolv, a solicitat suspendarea falimentului, întârziind astfel, pe alt palier, întreg procesul de refacere a sistemului de termoficare din București.

"În ultimii patru ani, situația RADET, aflată în subordinea și coordonarea PMB, s-a deteriorat iremediabil. Acum, deși Termoenergetica este, în sfârșit, înființată legal, pur si simplu au decis să nu mai facă nimic. Tergiversarea mutării activității RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, știind că acești bani nu vor fi plătiți niciodată, iar ROMGAZ și ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă și, respectiv, agent termic pe gratis. Compania noastră a administrat sute de procese de insolvență, la cel mai înalt nivel, însă n-am întâlnit niciodată acest gen de jocuri de culise, în care o autoritate a statului se joacă pur și simplu cu destinele cetățenilor din Capitală", susține Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Potrivit acestuia, "ELCEN nu va mai livra agent termic pe gratis către nicio companie, indiferent ce primar va încerca să ne forțeze mâna".

"Noi avem o obligație legală față de angajații și acționarii ELCEN, dar și o obligație morală față de cetățenii Capitalei. Sierra Quadrant nu va participa sub nicio formă la distrugerea definitivă a sistemului de termoficare și vom amenda public orice derapaj al autorităților implicate în acest proces", afirmă Ovidiu Neacșu.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
faliment radet
compania municipala energetica
compania municipala termoenergetica
primaria capitalei
caldura
apa calda
pret gigacalorie
incalzire centralizata