Șeful sucursalei Cernavodă a Nuclearelectrica a demisionat după ce a fost trimis în judecată de DNA

Șeful sucursalei Cernavodă a Nuclearelectrica a demisionat după ce a fost trimis în judecată de DNA
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 apr 2016

Șeful sucursalei Cernavodă a Nuclearelectrica, Ionel Bucur, a demisionat din funcție după ce a fost trimis în judecată de DNA la jumătatea lunii trecute pentru abuz în serviciu și conflict de interese, fapte care, potrivit procurorilor, ar fi dus la prejudicierea cu peste 3 milioane euro a Nuclearelectrica (SNN), prin acordarea preferențială a unui contract de protecție și pază a activelor centralei nucleare de la Cernavodă, cu încălcarea legislației în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Consiliul de Administrație al SNN a luat act de solicitarea directorului sucursalei CNE Cernavodă, domnul Ionel Bucur, de a renunța la mandatul pentru funcția anterior menționată, începând cu data de 08.04.2016. Domnul Ionel Bucur a deținut poziția de director al sucursalei CNE Cernavodă cu contract de mandat în perioada 26.08.2013 – 08.04.2016. Atribuțiile funcției de director al sucursalei CNE Cernavodă au fost preluate de domnul Marian Șerban, directorul centralei CNE Cernavodă", se arată într-un anunț al Nuclearelectrica, remis Bursei de Valori București.

Ionel Bucur a fost trimis în judecată de DNA pe 17 martie, alături de alte 4 persoane din conducerea sucursalei Cernavodă și de un om de afaceri.

Cameron dezvăluie ce taxe plătește pe venit și anunță o comisie de anchetă în cazul Panama Papers CITEȘTE ȘI Cameron dezvăluie ce taxe plătește pe venit și anunță o comisie de anchetă în cazul Panama Papers

Nuclearelectrica îl suspendase din funcție pe Bucur pe 22 februarie, măsură luată și în cazul directorului economic al sucursalei Cernavodă a SNN, Elena Negulici.

Cu câteva zile înainte, DNA anunțase că doi actuali directori și trei foști șefi de sucursala Cernavodă, printre care directorul general în funcție al acesteia, sunt urmăriți penal pentru prejudicierea cu peste 3 milioane euro a Nuclearelectrica, prin acordarea preferențială a unui contract de protecție și pază a activelor centralei, cu încălcarea legislației în vigoare, în condițiile în care firma căreia i s-a atribuit contractul nu deținea certificat de securitate industrială emis de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Astfel, DNA a dispus începerea urmăririi penale, sub control judiciar, pentru fapte de abuz în serviciu și conflict de interese, pentru directorul general al CNE Cernavodă, Ionel Bucur, pentru Elena Negulici, director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor director economic al Nuclearelectrica, pentru Ionel Encică și Laurențiu Nicola, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor și șefi serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă la data faptelor, pentru Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă la data faptelor, și pentru Victor Dărămuș, administrator al unei societăți comerciale.

Kovesi: S-au dispus analize financiare în cazul foștilor miniștri învinuiți de abuz în serviciu în dosarul Microsoft CITEȘTE ȘI Kovesi: S-au dispus analize financiare în cazul foștilor miniștri învinuiți de abuz în serviciu în dosarul Microsoft

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie 2008 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel și Nicola Laurențiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și a sucursalei CNE Cernavodă, prin acțiuni sau inacțiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru centrala nuclearoelectrică Cernavodă.

"Acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de inculpatul Dărămuș Victor, prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că, prin respectivul contract, se gestionau informații clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru și a contractelor subsecvente, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis ORNISS", se arăta într-un comunicat al DNA.

Sursa citată mai menționa că cei cinci inculpați au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților.

Directorul Vămilor din Republica Moldova face inspectorilor corupți o ofertă “de nerefuzat”: Demisionați sau veți fi demiși! CITEȘTE ȘI Directorul Vămilor din Republica Moldova face inspectorilor corupți o ofertă “de nerefuzat”: Demisionați sau veți fi demiși!

"Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Consecința directă a favorizării acestei societăți a fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 euro către societatea omului de afaceri, plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale Nuclearelectrica/CNE Cernavodă, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă", arată DNA.

Procurorii mai susțineau că, în perioada noiembrie 2010 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului Dărămuș Victor, în condițiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit.

"În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, inculpații Bucur Ionel, Encică Ionel și Negulici Elena-Marinela au procedat la întocmirea documentației tehnice și ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă. În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpați. Prin urmare, cei trei inculpați, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază", se mai spunea în comunicatul DNA.

Potrivit presei locale din Constanța, firmele lui Victor Dărămuș au beneficiat, de-a lungul anilor de contracte de protecție și pază și cu alte companii de stat, cum ar fi Oil Terminal, Administrația Canalelor Navigabile sau Petrotrans, actualul Conpet.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
snn
centrala nucleara de la cernavoda
reactoarele 3 si 4 de la cernavoda
dna