RECORD Motorina a sărit de 8 lei/l chiar și în cele mai ieftine stații Petrom. Scumpiri și la MOL și Lukoil

RECORD Motorina a sărit de 8 lei/l chiar și în cele mai ieftine stații Petrom. Scumpiri și la MOL și Lukoil
scris 23 mar 2022

Motorina continuă să se scumpească, în stațiile Petrom depășind pragul de 8 lei/l, preț record, care nu a fost înregistrat nici măcar în seara panicii instaurate în benzinării, când prețul unic impus de liderul de pe piața carburanților, OMV Petrom, a fost de 7,99 lei/l. Miercuri, majoritatea companiilor care comercializează carburanți au efectuat majorări de prețuri la motorină, dar nu și la benzină, relevă datele analizate de Profit.ro.

Europa se confruntă cu perspectiva unei penurii de motorină, în condițiie în care fluxurile de motorină dinpre Rusia se reduc în urma invaziei din Ucraina, arată șefii Trafigura și Gunvor, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

Interesant este că prețul benzinei a rămas același de câteva zile bune, în timp ce cel al motorinei s-a majorat cu 20 bani/l, ceea e ar putea sugera că, dincolo de evoluția prețului țițeiului Brent, există un dezechilibru între cerere și ofertă pe piața autohtonă și europeană în ceea ce privește combustibilul diesel.

În prezent, până pe 3 aprilie, cea mai mare rafinărie, Petromidia operată de Rompetrol, se află în revizie programată, revizie începută pe 11 martie.

Începând cu prima oră a zilei de miercuri, OMV Petrom a majorat motorina standard cu 10 bani/l, de la prețul de 7,9-7,98 lei/l înregistrat marți, la unul de 8-8,09 lei/l.

Aceasta este cea de-a treia scumpire a motorinei cu câte 5 bani/l efectuată de liderul pieței, după cea din weekend și cea de marți.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

Similar, la stațiile OMV, Dacă marți, un litru OMV DIESEL putea fi achiziționat cu un preț de 8,16-8,31 lei, miercuri el a crescut la 8,25-8,41 lei.

Prețul benzinei a rămas neschimbat, de 7,6-7,74 lei/l în stațiile Petrom și de 7,8-7,99 lei/l în cele OMV.

Scumpiri la motorină au efectuat miercuri și Lukoil, cu 4 bani/l, de la 7,91-7,94 lei/l la 7,95-7,98 lei/l, și MOL, de la 8,03-8,22 lei/l la 8,08-8,27 lei/l.

Ca și în cazul OMV Petrom, prețul benzinei vândute de MOL a rămas la același nivel, de 7,74-8 lei/l.

Lukoil a efectuat miercuri chiar o ieftinire cu un ban a benzinei, de la 7,71-7,76 lei/l la 7,7-7,75 lei/l.

În prezent cea mai ieftină motorină din București poate fi găsită, potrivit monitorului de prețuri al Consiliului Concurenței, la stația Socar din Vasile Lascăr, la un preț de 7,94 lei/l.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Prețul motorinei în Europa a crescut accelerat în ultimele săptămâni, fiind inflamate și de posibilitatea interzicerii de către UE a importului de țiței din Rusia. La începutul lunii, contractele futures au urcat la un nivel record, în contextul în care temerile legate de întreruperea aprovizionării din Rusia au agravat o piață deja tensionată. În Germania, prețurile motorinei folosite pentru încălzire au crescut cu peste 50% într-o singură săptămână.

Companiile comerciante de carburanți modifică prețurile acestora în funcției de cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei, care la rândul lor sunt influențate de evoluția cotațiilor petrolului.

Petrolul Brent s-a apreciat în ultimele zile cu peste 20% față de nivelul minim atins săptămâna trecută, de 97 dolari/baril.

Pentru a evita transmiterea volatilități ridicate de pe piața petrolului în prețul la pompă, companiile preferă să îl actualizeze pe cel din urmă cu o întârziere de câteva zile.

De la începutul anului, Brent-ul s-a apreciat cu peste 50%, în timp ce prețurile carburanților comercializați în România, cu circa 25% în cazul benzinei și cu aproximativ 32%, în cazul motorinei.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpiri
record
pret
motorina
benzina