"Regele" suedez din Monaco al eolienelor românești se diversifică: pregătește două parcuri solare în Satu Mare, inclusiv pe terenuri agricole aparținând parohiilor greco-catolică și reformată

"Regele" suedez din Monaco al eolienelor românești se diversifică: pregătește două parcuri solare în Satu Mare, inclusiv pe terenuri agricole aparținând parohiilor greco-catolică și reformată
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 mai 2021

Două firme din Constanța controlate de omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte de energie regenerabilă din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor", au în pregătire tot atâtea proiecte de construire de parcuri fotovoltaice în Satu Mare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Una dintre acestea, Camre Energy SRL, a obținut recent și aviz tehnic de racordare (ATR) din partea operatorului sistemului energetic național Transelectrica pentru proiectul unui parc fotovoltaic cu putere instalată de peste 67 MW în intravilanul municipiului Satu Mare, pe o suprafață de peste 85 de hectare dintr-o zonă cu curți și terenuri agricole. Firma estimează că unitatea de producție va fi pusă în funcțiune anul viitor.

Cealaltă firmă, Sunwind Energy SRL, vrea să construiască o centrală solară de 20 MW în comuna Botiz din județul Satu Mare, pe terenuri agricole în suprafață totală de peste 28 de hectare aparținând parohiilor greco-catolică și reformată din localitate, cu dare în folosință estimată tot pentru 2022.

Actorul Ion Dichiseanu a murit CITEȘTE ȘI Actorul Ion Dichiseanu a murit

Valoarea totală estimată a investițiilor necesare pentru construirea celor două parcuri solare se ridică la peste 46 milioane euro, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro. Ambele vor fi dotate și cu sisteme de stocare a energiei electrice produse.

Emanuel Muntmark deține câte 99% din capital la ambele companii dezvoltatoare, asociat minoritar și administrator la ele fiind colaboratorul lui Muntmark și de la alte proiecte, Cătălin Mrejeru.

Anterior, Muntmark a convenit cu Enel Green Power, divizia locală de producție de energie regenerabilă a grupului Enel, să le cedeze italienilor 6 firme producătoare de electricitate verde, din care 2 sunt în curs de obținere a aprobărilor legale pentru construcția a două parcuri eoliene în Banat, în județul Caraș Severin, cu putere instalată totală maximă de 420 MW.

CONFIRMARE Signal Iduna a anunțat autoritățile române că va prelua operațiunile Ergo, controlată de gigantul MunichRe CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Signal Iduna a anunțat autoritățile române că va prelua operațiunile Ergo, controlată de gigantul MunichRe

Grupul Monsson are activități în 14 state din Europa, Asia, America de Nord și Noua Zeelandă, dispunând de capacități de producție de energie regenerabilă de 2.100 MW. În România, unde Muntmark este considerat un pionier al dezvoltării și operării de centrale eoliene, cel mai important proiect finalizat al Monsson a fost parcul Fântânele-Cogealac, vândut ulterior cehilor de la CEZ și preluat recent de australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets.

"România și-a propus prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC) ca ponderea energiei din surse regenerabile să ajungă la minim 30,7% în anul 2030, având ca ținte intermediare 25,2% (în 2022), 26,9% (în 2025) și respectiv 28,4% (în 2028). 〉 În vederea atingerii obiectivelor, România trebuie să extindă capacitatea de energie din surse regenerabile până în 2030 cu aproximativ 6,9 GW în plus față de anul 2015, corelat cu scoaterea din operare a capacităților bazate pe cărbune", se arată în cea mai recentă variantă a Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR) al României, ce urmează a fi finanțat din fonduri UE (granturi și împrumuturi) de peste 30 miliarde euro destinate sprijinirii recuperării economice a statelor UE afectate de pandemia COVID-19 și care prevede un buget estimat de investiții de negociat cu Comisia Europeană de 1,3 miliarde euro pentru domeniul "Energie regenerabilă și eficiență energetică".

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent că Guvernul ia în calcul majorarea țintei de pondere a energiei regenerabile de la 30,7% la 34%, în linie cu recomandarea în acest sens a Comisiei Europene, și ca "toată energia regenerabilă pe care o instalăm în sistemul național să vină cu back-up de capacități de stocare".

viewscnt
Afla mai multe despre
emanuel muntmark monson
parcuri solare
investitii parcuri solare
pniesc energie regenerabila
tinta pondere energie regenerabila