România va avea unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa

România va avea unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa
scris 8 feb 2023

Un parc fotovoltaic care se va întinde pe 3.000 hectare va fi construit în Oltenia, la Piscu Sadovei, a anunțat șeful Agenției Domeniilor Statului (ADS), George Sava. Construcția va fi realizată pe terenuri de categoria cinci, neproductive și degradate, care nu pot fi folosite pentru agricultură.

La finele anului trecut, Profit.ro a anunțat că un număr de 9 proiecte de hidrocentrale și unul de parc fotovoltaic în această zonă ale companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, au fost declarate drept vitale pentru securitatea națională de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

”ADS va pune la dispoziție circa 3.000 hectare de teren de categorie cinci, neproductiv și degradat la Piscul Sadovei-Dăbuleni, unde se pare că se va realiza unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa, din ce am înțeles eu. Este un parc care va permite folosirea duală a terenului, de aceea s-a și modificat Legea 18/1991, în completarea acestei legi a venit și ordinul ministrului Agriculturii referitor la utilizarea duală a terenurilor agricole”, a anunțat șeful ADS.

Romgaz a cerut acordarea licenței pentru furnizarea energiei electrice CITEȘTE ȘI Romgaz a cerut acordarea licenței pentru furnizarea energiei electrice

La acest moment ADS, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Agriculturii au întrat într-un parteneriat în baza programului REPowerEU, care are în vedere obținerea de energie verde 100% (energie fotovoltaică, energie eoliană și hidrogen), arată Puterea.

Parcul fotovoltaic din Oltenia nu va fi singurul care se va întinde pe mii de hectare în România. Și în județul Arad, în zona localităților Pilu – Grăniceri, va fi construit un parc fotovoltaic pe o suprafață de 1.000 hectare, în urma unei investiții de aproximativ 800 de milioane de euro, după cum au anunțat reprezentanții investitorului și ai dezvoltatorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
parc fotovoltaic
oltenia