Profitul Romgaz a crescut cu o treime, la peste 2,5 miliarde lei

Profitul Romgaz a crescut cu o treime, la peste 2,5 miliarde lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 feb 2023

Profitul net al companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de electricitate, a crescut cu o treime anul trecut, la peste 2,5 miliarde lei, fiind peste estimările inițiale ale societății.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile companiei din 2022 au fost mai mult decât duble comparativ cu cele din 2021, ajungând la 13,67 miliarde lei.

Afaceri în creștere pentru One United Properties CITEȘTE ȘI Afaceri în creștere pentru One United Properties

În schimb, producția de gaze a Romgaz a scăzut cu 1,84%, la 4,936 miliarde metri cubi.

Scumpirea masivă a gazelor de anul trecut de pe piețele angro a majorat atât veniturile, cât și obligațiile fiscale ale Romgaz. Astfel, cheltuielile cu redevența petrolieră au crescut de la 740 milioane lei la 1,658 miliarde lei, iar cele cu impozitul suplimentar -  de la 1,258 la 4,904 miliarde lei. În plus, Romgaz va trebui să plătească contribuție de solidaritate de 996 milioane lei, cu 100 milioane lei mai mult decât estima inițial.

EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă

″Cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a crescut cu 313,75% față de anul anterior (+1,01 miliarde lei), la o producție în creștere cu 73,52% față de anul anterior. Acest nivel al cifrei de afaceri se datorează prețurilor ridicate practicate pe piețele centralizate pe care activează grupul. Cu toate acestea, activitatea de producție și vânzare a energiei electrice a înregistrat o pierdere de 49,95 milioane lei cauzată de supraimpozitarea veniturilor obținute din acest segment de activitate″, precizează Romgaz.

Astfel, compania a plătit aproape 404 milioane lei drept supraimpozit pe producția de energie, care s-a majorat în 2022 de la 640 la 1.110,5 GWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit romgaz
supraimpozitare romgaz
scumpire gaze
scumpire energie
supraimpozitare energie