Rompetrol: Parteneriatul nostru cu chinezii va fi de bun augur pentru economia României

Rompetrol: Parteneriatul nostru cu chinezii va fi de bun augur pentru economia României
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2016

Preluarea grupului Rompetrol de către compania chineză CEFC va însemna un parteneriat pe termen foarte lung, care va fi benefic atât pentru compania petrolieră, cât și pentru economia României, a declarat, luni, Cătălin Dumitru, vicepreședintele KMG International (fostul Rompetrol Group), prezent la o conferință pe teme energetice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania CEFC a achiziționat deja anul trecut 51% din Dyneff, divizia din Franța și Spania a Rompetrol, și a anunțat că are de gând preluarea de acțiuni la KMG International.

Dumitru a subliniat că este încă devreme să poată trage o concluzie cu privire la negocierile dintre chinezi și kazahi.

"Este o discuție mai largă, un parteneriat pe termen foarte lung, pe câteva zeci de ani, care privește prezența chinezilor în toată partea de Europă de Est pe care o acoperim. Dacă se va realiza, acest parteneriat va fi benefic pentru grupul nostru și de bun augur pentru economia României", a arătat oficialul Rompetrol.

La finele anului trecut, KMG International NV (fostul Rompetrol Grup) și CEFC China Energy Company Limited au finalizat transferul a 51% din acțiunile grupului de companii Dyneff, care deține active și operațiuni de trading și distribuție carburanți în Franța și Spania, potrivit unui comunicat al KGMI.

KMG International va continua să dețină o participare de 49% în cadrul Dyneff.

S&P a retrogradat calificativele a cinci companii de stat din Kazahstan, inclusiv KazMunayGas CITEȘTE ȘI S&P a retrogradat calificativele a cinci companii de stat din Kazahstan, inclusiv KazMunayGas

CEFC China Energy Company Limited este o companie privată ce derulează operațiuni de profil în aproximativ 15 țări. Cu o cifră de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro în 2014 și peste 20.000 de angajați în întreaga lume, compania s-a situat printre primele 500 cele mai importante companii capitalizate la nivel mondial și printre primele 500 cele mai influente branduri la nivel mondial, se mai arată în comunicatul KMGI.

Tot la finele anului trecut, KMGI a anunțat că societatea din China și-a exprimat intenția de a prelua o parte din acțiunile deținute de KazMunaiGaz (KMG) la KMGI (fostul Rompetrol Grup) și a transmis o ofertă în acest sens.

Statul român deține, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMGI.

'KMG International salută încheierea la Beijing a memorandumului de înțelegere între compania națională KazMunayGas Kazahstan și CEFC China Energy Company Limited pentru crearea și dezvoltarea la nivel internațional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol și gaze. Activele și operațiunile deținute și derulate de KMG International (KMGI) în Europa și în regiunea Marii Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmări atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMG și ale subsidiarelor sale din afară Kazakhstanului, cât și extinderea la nivel internațional a activităților și operațiunilor de profil derulate de compania CEFC', se arată într-un comunicat al KMGI.

În cadrul acestui memorandum, CEFC și-a exprimat intenția de a prelua o parte din acțiunile deținute de KMG în cadrul KMGI și, în acest sens, a transmis către unicul acționar - KMG o propunere de preluare, mai spun oficialii companiei.

'KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de țiței pe termen lung către subsidiarele KMGI pentru susținerea și extinderea operațiunilor de profil ale acestora în Europa. Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC și KMG International și va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune și va contribui la creșterea economică și socială a zonelor în care acestea vor fi implementate, inclusiv în România', se menționează în comunicat.

Potrivit surselor citate de Reuters, valoarea tranzacției s-ar situa undeva între 500 de milioane și un miliard de dolari. Sursele au mai adăugat că GEFC vrea să investească 'miliarde de dolari' pentru a extinde rețeaua de distribuție a KMG International până la peste 3.000 de benzinării, de la aproape 1.000 în prezent. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
catalin dumitru