Scandalul distribuției de gaze de la Turnu Severin: De ce a fost suspendată retragerea concesiunii italienilor

Scandalul distribuției de gaze de la Turnu Severin: De ce a fost suspendată retragerea concesiunii italienilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 oct 2023

Instanța de judecată a suspendat hotărârea Consiliului Local Drobeta Turnu Severin din 9 august, de reziliere a contractului de concesionare a serviciului public de distribuție a gazelor în municipiu și alte 7 localități din județ către operatorul Mehedinți Gaz, controlat indirect de compania italiană Italtecna SpA din grupul de firme Dondi Construzioni, cu 2 argumente, relevă date analizate de Profit.ro: Mehedinți Gaz și-a plătit datoriile restante la redevența aferentă concesiunii chiar în ziua adoptării hotărârii, iar Consiliul Local Drobeta, în mod surprinzător, nu are calitatea de concedent în contractul de concesionare, deci nu îl poate nici rezilia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hotărârea de reziliere a contractului încheiat în 2004 a fost justificată prin faptul că operatorul rețelei de distribuție a gazelor din Severin, Mehedinți Gaz, ar fi acumulat restanțe la plata redevenței aferente concesiunii serviciului public de distribuție. Rețeaua de distribuție locală, în lungime de peste 68 de kilometri, asigură alimentarea consumatorilor din municipiul Turnu Severin, din orașul Strehaia și din comunele Șimian, Butoiești, Voloiac, Prunișor, Tâmna și Stângăceaua.

FOTO FMI avertizează România - Impozitul pe cifra de afaceri va constitui o povară. Trebuie multe alte programe pentru a crește eficiența și veniturile CITEȘTE ȘI FOTO FMI avertizează România - Impozitul pe cifra de afaceri va constitui o povară. Trebuie multe alte programe pentru a crește eficiența și veniturile

Rezilierea a făcut ca Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să retragă licența de distribuitor a Mehedinți Gaz și să desemneze drept operator de distribuție la Turnu Severin compania Premier Energy, deținută indirect în România de fondul de investiții Emma Capital, al omului de afaceri ceh Jiri Smejc.

Numai că, pe 30 august, Mehedinți Gaz a obținut la tribunal suspendarea hotărârii de reziliere a Consiliului Local. Acest lucru a obligat ANRE ca, la rândul său, să-și suspende deciziile de retragere a licenței Mehedinți Gaz și de desemnare ca distribuitor local a celor de la Premier Energy, după cum a relatat Profit.ro. Se judecă în continuarea cerea italienilor de anulare cu totul a hotărârii de reziliere.

În Singapore, un certificat care îți dă dreptul de a deține un automobil costă peste 106.000 de dolari CITEȘTE ȘI În Singapore, un certificat care îți dă dreptul de a deține un automobil costă peste 106.000 de dolari

În ședința de Consiliu din 9 august în care s-a adoptat hotărârea, primarul PSD Marius Screciu a fost avertizat de către unul dintre consilieri ″cu privire la riscurile pe care le poate genera adoptarea acestui proiect, în sensul că se va crea un vid cu privire la concesiune, cât și angajarea Consiliului Local în litigii pe rolul instanțelor judecătorești″, conform procesului verbal de ședință, însă a replicat că ″concesionarul a fost păsuit în repetate rânduri, dar în prezent riscăm să pierdem fonduri alocate în vederea extinderii rețelei de gaz, atât de necesară cetațenilor municipiului, și nimeni nu poate tolera acest lucru″.

Potrivit motivării deciziei judecătorești de suspendare a rezilierii, analizată de Profit.ro, pe 3 august, municipalitatea Turnu Severin a trimis somație celor de la Mehedinți Gaz, pentru plata unei restanțe de aproape 130.000 lei, din care 95.125,14 lei contravaloarea redevenței pentru trimestrul IV 2022 și trimestrele I și II din 2023, iar 34.300 lei - penalități ce au curs din 2019.

Ploșnițele de pat au ajuns subiect de dezbatere în parlamentul francez CITEȘTE ȘI Ploșnițele de pat au ajuns subiect de dezbatere în parlamentul francez

La proces, compania a arătat cu documente că a plătit integral restanțele chiar pe 9 august, ziua în care Consiliul Local Drobeta Turnu Severin a hotărât retragerea concesiunii serviciului de distribuție a gazelor naturale. ″(...) plata a fost efectuată în cursul dimineții de 09.08.2023, dovada fiind depusă la primărie anterior ședinței Consiliului Local″, a menționat avocatul italienilor.

În plus, Mehedinți Gaz a susținut că Consiliul Local Drobeta Turnu Severin nu are nici măcar calitatea de concedent în contractul de concesionare, deci nici puterea de a îl rezilia.

DOCUMENT Noile reguli în domeniul jocurilor de noroc. Cresc taxele CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noile reguli în domeniul jocurilor de noroc. Cresc taxele

″(…) acest contract de concesiune nr. 72/2004 a fost încheiat între reclamantă și Ministerul Economiei și Comerțului. Urmare a modificărilor legislative intervenite în anul 2018, concedent în contractele de concesiune urmau să devină consiliile locale (din cele 8 localități alimentare de Mehedinți Gaz – n.r.). Obiectul contractului privește 8 unități administrativ teritoriale și, potrivit modificărilor Legii nr. 123/2012, ar fi trebuit, la momentul intervenirii acestor modificări, ca în temeiul art. 104 alin. 2 din Legea nr. 123/2012, să se constituie o asociere a acestor unități administrativ teritoriale, să se identifice un lider al asociaților care să hotărască în numele celor 8 concedenți din contractul de concesiune, iar acest contract ar fi trebuit să fie urmat de încheierea unui act adițional care să prevadă ca modificare transferul calității de concedent din persoana Ministerului Economiei și Comerțului în persoana celor 8 unități administrativ teritoriale reprezentate printr-un lider (ceea ce nu s-a întâmplat – n.r.). (…) Consiliul Local al Municipiului Drobeta Turnu Severin a pretins nelegal calitatea de ”concedent” în contractul nr. 72/2004, unde ”concedent” este Ministerul Economiei și Comerțului. (…) Prin urmare, pârâtul Consiliul Local al Municipiului Drobeta Turnu Severin nu are capacitatea și competența de a „retrage" în mod unilateral un drept de concesionare legal constituit, în baza unui contract de concesiune semnat de ambele părți - concedent și concesionar″, se menționează în documentul citat.

Judecătorul a mai notat că ″Nu este de neglijat nici împrejurarea că, prin imposibilitatea juridică de a-și desfășura obiectul de activitate, urmare retragerii licenței nr. 1874 de operare a sistemului de distribuție a gazelor naturale pentru reclamanta SC Mehedinți Gaz SA, începând cu data de 25.09.2023, prin raportare la valoarea substanțială a investiției în baza contractului de concesiune nr. 72/23.08.2004 (aproximativ 11 milioane euro), situația financiară a reclamantei SC Mehedinți Gaz SA a fost pusă în pericol, creând premisele unei stări de insolvență pentru aceasta″, în condițiile în care ″dispozițiile legale aplicabile arată în mod expres că încetarea contractului de concesiune poate avea loc exclusiv în condițiile unei despăgubiri juste și prealabile în sarcina concedentului″.

EXCLUSIV Mișcare surpriză: Avon, după 134 de ani de funcționare în sistem de vânzări directe, pregătește deschiderea primului showroom fizic în România, într-o vilă istorică de lângă Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișcare surpriză: Avon, după 134 de ani de funcționare în sistem de vânzări directe, pregătește deschiderea primului showroom fizic în România, într-o vilă istorică de lângă Guvern

Mehedinți Gaz, care deține și licență de furnizor de gaze naturale, mai are procese pe rol cu producătorul de gaze OMV Petrom, cu transportatorul Transgaz și cu furnizorii Engie România și CEZ Vânzare, în care companiile menționate reclamă datorii financiare.

De peste 2 ani se ia în considerare ideea ca operatorul Mehedinți Gaz să fie preluat de la proprietarii săi italieni de către compania de stat Romgaz. În februarie 2023, Mehedinți Gaz a notificat autoritatea locală severineană despre intenția de a vinde concesiunea rețelei de distribuție către Romgaz, iar Consiliul Local a adoptat chiar o hotărâre prin care și-a dat acordul de principiu pentru vânzare.

ULTIMA ORĂ Noua lege RCA. Cum va fi suspendată polița. Asigurarea, verificată și când mașina este parcată sau în mișcare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Noua lege RCA. Cum va fi suspendată polița. Asigurarea, verificată și când mașina este parcată sau în mișcare

În ședința de Consiliu în care s-a votat rezilierea, primarul Screciu a declarat că preluarea ″se tergiversează″.

Întrebat în iunie de Profit.ro dacă achiziționarea Mehedinți Gaz mai este de actualitate, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a precizat că “trebuie efectuată o evaluare juridică înainte de a se lua o decizie”.

Mehedinți Gaz nu și-a mai depus situațiile financiare la Ministerul Finanțelor Publice din 2019. În anul respectiv, compania a înregistrat venituri totale de 10,6 milioane lei, profit net de circa 611.000 lei și un număr mediu de 28 de salariați.

viewscnt
Afla mai multe despre
mehedinți gaz
distribuție gaze drobeta turnu severin
romgaz mehedinți gaz
reziliere concesiune rețea distribuție gaze drobeta turnu severin