Scumpirea galopantă a energiei: Unei fabrici majore de prelucrare a lemnului din România i-a fost triplat prețul la curent peste noapte

Scumpirea galopantă a energiei: Unei fabrici majore de prelucrare a lemnului din România i-a fost triplat prețul la curent peste noapte

Fabrica Kastamonu din Reghin. Sursă foto: captură YouTube

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 feb 2022

Companiei de prelucrare a lemnului Kastamonu România SA Reghin, una dintre cele mai importante de profil din țară, cu rulaj anual de circa 700 milioane lei și aproape 1.000 de angajați, controlată de turcii de la Kastamonu Entegre, i-a fost triplat peste noapte prețul energiei electrice de către furnizorul său, în condițiile avansului fără precedent al cotațiilor angro pe bursa OPCOM, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fabrica de PAL, plăci HDF, foi de uși și blaturi de bucătărie (fosta întreprindere Prolemn) din Reghin a încheiat de la 1 iulie anul trecut un contract de furnizare de energie electrică pe un an, cu preț "fix garantat" al electricității-marfă, de 376,50 lei/MWh.

FOTO Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin mesaje pe rețelele social media, cu textul \ CITEȘTE ȘI FOTO Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin mesaje pe rețelele social media, cu textul "seamănă cu tine", "apari în acest video"

Numai că, după circa 3 luni, în prima parte a lunii octombrie, furnizorul i-a trimis o notificare prin care anunța că, din cauza schimbării condițiilor de piață, "se impune" modificarea prețului de bază al energiei din contract, care urma să fie reprezentat, începând din noiembrie, de prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) de la OPCOM aferent lunii de consum plus 5%.

Potrivit datelor OPCOM, în noiembrie 2021, prețul mediu de închidere pe PZU a fost de 1.051,84 lei/MWh, de 4,4 ori mai mare decât în luna similară din 2020 (236,84 lei/MWh). Adăugând 5%, se ajungea la un preț pe noiembrie de 1.104,43 lei/MWh. Față de prețul convenit prin contract cu Kastamonu în vară, de 376,50 lei/MWh, asta însemna o scumpire de 2,93 ori.

Ucraina susține că are dovezi referitoare la implicarea Rusiei în atacul cibernetic asupra mai multor site-uri guvernamentale CITEȘTE ȘI Ucraina susține că are dovezi referitoare la implicarea Rusiei în atacul cibernetic asupra mai multor site-uri guvernamentale

Compania de prelucrare a lemnului a încercat să negocieze cu furnizorul și i-a transmis chiar că acceptă aproape dublarea prețului, la 720 lei/MWh, pentru o perioadă de 5 luni, până la 31 martie 2022, adică până la finalul iernii, însă fără succes. Pe 9 decembrie, furnizorul i-a trimis factura de consum pe noiembrie cu noul preț, factură în valoare de 14,25 milioane lei cu tot cu TVA, aferentă unui consum de 10.032,250 MWh.

În replică, Kastamonu a contestat factura la furnizor, arătând că schimbarea prețului contravine contractului (care prevede preț fix garantat), și a plătit consumul pe noiembrie la vechiul preț, adică numai circa 5,6 milioane lei cu tot cu TVA din totalul de 14,25 milioane lei al facturii. Ulterior, pe 6 ianuarie 2022, furnizorul de energie a transmis fabricii un preaviz de neplată pentru diferența de sumă, în valoare de 8,64 milioane lei cu tot cu TVA, avertizând-o că, dacă nu plătește în 2 zile lucrătoare, îi va întrerupe furnizarea energiei, dispunând operatorului de distribuție din zonă să îi deconecteze locurile de consum de la rețea.

VIDEO Primul tronson din Autostrada de Centură a Capitalei care ar putea fi gata chiar de anul acesta. Cum arată acum CITEȘTE ȘI VIDEO Primul tronson din Autostrada de Centură a Capitalei care ar putea fi gata chiar de anul acesta. Cum arată acum

Deocamdată, Kastamonu a obținut recent în instanță suspendarea temporară a avizului de neplată, furnizorul fiind obligat să nu întrerupă și să nu dispună operatorului de distribuție întreruperea energiei electrice prin deconectarea fabricii. Asta până la soluționarea definitivă a procesului pe fond intentat furnizorului, în care compania de prelucrare a lemnului cere să se constate că nu datorează diferența de sumă de 8,64 milioane lei, întrucât modificarea de preț a fost operată cu încălcarea clauzelor contractuale.

"(…) întreruperea/deconectarea/suspendarea furnizării energiei electrice și/sau rezilierea contractului vor conduce în mod inevitabil la oprirea întregii activități a societății, iar principalul rezultat al acestei opriri a activității (utilaje, sistem informatic, iluminat, căldură etc) va fi trimiterea salariaților, într-o primă fază, în șomaj tehnic, cu consecința diminuării veniturilor acestora. Iar durata perioadei de întrerupere a activității nu poate fi previzionată, având în vedere faptul că, datorită crizei de energie, de notorietate la acest moment, este extrem de dificil să găsească pe piață, într-o perioadă scurtă de timp, cantități suficiente, în condițiile în care prioritate prezintă clienții casnici, spitalele, instituțiile publice și cele sociale. Iar pe toată această perioadă, nedeterminată ca durată, va fi întreruptă nu doar activitatea de producție, ci și cea de vânzare a produselor fabricate, datorită nefuncționării sistemului informatic de gestiune. Aceasta în condițiile în care, în perioada imediat următoare (până la mijlocul lunii ianuarie 2022), subscrisa societate are planificate livrări către 145 de clienți, din care 110 sunt externi. Or, imposibilitatea livrării acestor produse va constitui o pierdere care se va adăuga pierderilor suferite deja de societatea ca urmare a crizei actuale și care se ridică, la nivelul lunii noiembrie, la valoarea de 46.027.016,90 lei", au argumentat avocații Kastamonu în instanță.

Djokovici - Asociația avocaților din Australia: Este periculos într-o democrație să interzicem intrarea în țară a unei persoane care are opinii contrare politicii guvernamentale CITEȘTE ȘI Djokovici - Asociația avocaților din Australia: Este periculos într-o democrație să interzicem intrarea în țară a unei persoane care are opinii contrare politicii guvernamentale

În decembrie, prețul mediu de închidere al PZU a urcat la 1.139,30 lei/MWh, de la 1.051,84 lei/MWh în noiembrie. Asta ar însemna pentru Kastamonu un preț al energiei-marfă de aproape 1.200 lei/MWh.

Profit.ro a mai prezentat spețe similare aici, aici și aici. Pe 27 decembrie 2021, producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, parte a grupului Vimetco controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski, a anunțat oficial că își reduce producția cu 60% din cauza scumpirilor și penuriei de pe piețele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
criza energetica
intrerupere productie industriala scumpire criza energie