Scumpirea gazelor a dublat încasările statului din supraimpozitarea producătorilor

Scumpirea gazelor a dublat încasările statului din supraimpozitarea producătorilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 iun 2022

Statul român a încasat la buget anul trecut, din impozitul pe veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze naturale ca urmare a dereglementării prețurilor, suma totală de 1,591 miliarde lei, mai mult decât dublă comparativ cu încasările din 2020 din aceeași sursă, de 757,3 milioane lei, arată datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inițial, pentru 2021, Guvernul și-a bugetat încasări de 790 milioane lei din supraimpozitarea producătorilor români de gaze, estimare majorată la 892 milioane lei la ultima rectificare bugetară. Scumpirile galopante de pe piețele angro au dus în cele din urmă încasările efective din acest impozit la 1,591 miliarde lei, potrivit contului de execuție a bugetului de stat pe anul trecut.

CONFIRMARE S Immo, proprietarul Sun Plaza, cumpără Expo Business Park de la Portland Trust. Cea mai mare tranzacție imobiliară încheiată în România în acest an CITEȘTE ȘI CONFIRMARE S Immo, proprietarul Sun Plaza, cumpără Expo Business Park de la Portland Trust. Cea mai mare tranzacție imobiliară încheiată în România în acest an

Asta în condițiile în care producția totală de gaze naturale a României a scăzut ușor anul trecut față de 2020, cu 1,1%, conform INS, iar importurile de gaze s-au majorat cu 68%.

Din redevențe pe producția internă de hidrocarburi, statul a încasat în 2021 suma de 1,156 miliarde lei, cu aproape 16% mai mare față de cea aferentă anului anterior (circa 998 milioane lei). Astfel, în total, din supraimpozitare și redevență, bugetul de stat a avut anul trecut încasări totale de aproape 2,75 miliarde lei.

APAPR: Titlurile de stat au tras în jos performanța fondurilor de pensii private din primele 5 luni ale anului. Situația este temporară. Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II ! CITEȘTE ȘI APAPR: Titlurile de stat au tras în jos performanța fondurilor de pensii private din primele 5 luni ale anului. Situația este temporară. Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II !

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) arăta în martie că, doar în producția offshore de gaze din România, rata efectivă de impozitare a veniturilor obținute din vânzarea gazelor extrase (impozit suplimentar plus redevențe) a fost per total de 51% anul trecut și a urcat la 78% în ultimul trimestru din 2021, ca urmare a scumpirilor.

Prețurile angro la gaze naturale au continuat să urce masiv și în 2022, inclusiv pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Doar în primul trimestru al anului și numai de la Romgaz, statul a încasat la buget 2,3 miliarde lei din impozit suplimentar și redevență

VIDEO&GALERIE FOTO Macron s-a întâlnit cu Iohannis la Baza Kogălniceanu. \ CITEȘTE ȘI VIDEO&GALERIE FOTO Macron s-a întâlnit cu Iohannis la Baza Kogălniceanu. "Războiul este la porțile României"

Pe de altă parte, potrivit noii legislații intrate în vigoare de la 1 aprilie, producătorii români de gaze naturale sunt obligați, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, să vândă gaze la prețuri fixe reglementate, de 150 și respectiv de 250 lei/MWh, furnizorilor clienților casnici, pe de o parte, și CET-urilor care alimentează cu agent termic sistemele centralizate de încălzire ce asigură căldura și apa caldă pentru populație, precum și furnizorilor de gaze care livrează gaze acestor CET-uri, pe de altă parte.

Pentru cantitățile vândute la prețuri reglementate, dar și pentru cele vândute Transgaz și operatorilor de distribuție pentru consumul propriu tehnologic, producătorii sunt scutiți de impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din liberalizarea pieței, iar cotele procentuale de redevență (pentru producția destinată populației și CET-urilor) se aplică la prețurile reglementate menționate.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze naturale
supraimpozitare producatori gaze naturale
preturi reglementate gaze naturale