Scumpiri timide, de 5 bani, în noaptea majorării de accize. Prețul motorinei a sărit de 5 lei/l

Scumpiri timide, de 5 bani, în noaptea majorării de accize. Prețul motorinei a sărit de 5 lei/l
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 oct 2017

OMV Petrom, liderul pieței distribuției de carburanți în România, a scumpit atât benzina, cât și motorina cu 5 bani pe litru în noaptea de sâmbătă spre duminică, când a intrat în vigoare a doua majorare a accizei la combustibili, de 16 bani pe litru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă sâmbătă un litru de benzină se putea cumpăra la stația OMV Petrom din Șoseaua Mihai Bravu numărul 321 cu 4,87 lei, iar unul de motorină cu 4,95 lei, începând cu miezul nopții de sâmbătă spre duminică benzina costă 4,92, iar motorina 5 lei/l.

Noile prețuri sunt însă înșelătoare, în weekend OMV Petrom având o promoție de reducere a prețului benzinei cu 6 bani pe litru, iar cel al motorinei cu 3 bani pe litru. Dacă nu decide să efectueze alte scumpiri, începând cu miezul nopții de duminică spre luni, litrul de benzină va costa la stația respectivă 4,98 lei, iar unul de motorină 5,03 lei.

ANALIZĂ Statul român este principalul beneficiar al majorării prețurilor la benzină și motorină CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Statul român este principalul beneficiar al majorării prețurilor la benzină și motorină

Pe 31 august a fost adoptată ordonanța de majorare a accizei la carburanți în două etape, cu câte 16 bani pe litru, pe 15 septembrie, respectiv 1 octombrie. La acea dată, în stația OMV Petrom din Șoseaua Mihai Bravu numărul 321 un litru de benzină putea fi achiziționat cu 4,68 lei, iar unul de motorină 4,63 lei.

Scumpiri timide, de 5 bani, în noaptea majorării de accize. Prețul motorinei a sărit de 5 lei/l

Rezultă că în acest interval, 31 august-1octombrie, OMV Petrom a scumpit benzina cu 30 de bani pe litru, iar motorina cu 40 de bani pe litru. Dacă în cazul motorinei, scumpirea acoperă impactul provocat de majorarea accizei, de 38 de bani/l (din care 32 de bani de pe partea de acciză și 6 bani taxa pe valoare adăugată aferentă accizei), în cazul benzinei compania pare a-și asuma o parte din majorare de costuri impusă de modificarea impozitării. Rămâne de văzut dacă această decizie este una de durată, companiile din domeniu, inclusiv OMV Petrom, fiind confruntate cu o altă majorare de costuri: creșterea prețului internațional al petrolului, dar și cel al produselor rafinate.

ANALIZĂ Cotațiile internaționale și următoarea majorare a accizei vor scumpi benzina și motorina la peste 5 lei/litru. Prețul carburanților este în ascensiune și în statele vecine CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cotațiile internaționale și următoarea majorare a accizei vor scumpi benzina și motorina la peste 5 lei/litru. Prețul carburanților este în ascensiune și în statele vecine

Prețul petrolului Brent s-a majorat în ultima lună cu 13% sau 6,7 dolari pe baril, ajungând la un nivel de peste 57 dolari pe baril de la 50,8 dolari pe baril. Cotațiile benzinei pe piața europeană au crescut cu 5,5%, iar cele ale motorinei cu 13%.

“Se înțelege de la sine faptul că dinamica prețurilor nu este una direct proporțională cu amploarea modificării accizelor. De fapt, accizele sunt absorbite de piață, prin repartizarea poverii acestora între producători și consumatori. Distribuția poverii fiscale este însă diferită, în funcție de elasticitatea cererii produsului respectiv, de gradul de concurență existent pe piață, cotația prețului petrolului, proporția taxelor în prețul final al produselor etc. În cazul carburanților, de exemplu, taxarea ocupă peste 50% din prețul final, ceea ce mărește senzitivitatea prețurilor în raport de creșterea taxelor”, explică pe blogul său Cosmin Marinescu, consilier prezidențial și profesor universitar de micro/macroeconomie și de economie instituțională.

Scumpiri timide, de 5 bani, în noaptea majorării de accize. Prețul motorinei a sărit de 5 lei/l

Interesant este că principala concurentă ai OMV Petrom, Rompetrol, a scumpit în aceeași perioadă benzina cu 39 de bani/l , iar motorina cu 48 de bani/l, acoperindu-și impactul provocat de majorarea accizei, de 38 de bani/l.

Astfel, dacă pe 1 septembrie (ziua imediat următoare adoptării Ordonanței de modificare a Codul Fiscal prin care au fost majorate accizele), un litru de benzină Efix ’95 putea fi achiziționat la stația Rompetrol de pe Mihai Bravu nr. 473, cu 4,58 de lei, iar unul de motorină Efix Diesel, cu 4,54 lei, sâmbătă, 30 septembrie, acestea costau 4,97 lei (benzina), respectiv 5,02 lei (motorina). Cu un ban mai puțin la ambele tipuri de carburanți decât prețurile care vor fi afișate luni în benzinăriile OMV Petrom.

Pe 15 septembrie, data aplicării primei majorări de accize de 16 bani/l, OMV Petrom scumpise benzina cu 23 de bani pe litru, iar motorina cu 19 bani pe litru față de nivelul din ziua adoptării anului normativ, în timp ce Rompetrol majorase prețul benzinei cu benzina cu 23 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 22 de bani.

Potrivit datelor prezentate de un proiect de hotărâre de Guvern care stabilește nivelul stocurilor de urgență pentru țiței și/sau produse petroliere, lider detașat pe piața produselor petroliere (carburanți și păcură) este OMV Petrom, cu o cotă de piață de 38,35%, fiind secondat de Rompetrol Rafinare cu 29,64% și Petrotel Lukoil, cu 15,89%. Cele trei mari companii sunt urmate de Oscar Downstream, cu o cotă de piață de 8,79%, MOL România Petroleum Products, cu 6,64%, Rompetrol Downstream, cu 0,46%, și Socar Petroleum, cu 0,077%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
accize
majorare