Scurgerile de gaze naturale din Nord Stream, cauzate de explozii echivalând ”câteva sute de kg de TNT”

Scurgerile de gaze naturale din Nord Stream, cauzate de explozii echivalând ”câteva sute de kg de TNT”
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2022

Cele patru scurgeri de gaze naturale din gazoductele Nord- Strean 1 și 2, în Marea Baltică, au fost cauzate de explozii submarine care corespund ”(câtorva) sute de kilograme” de trinitrotoluen (TNT), anunță Suedia și Danemarca, într-un raport predat ONU, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

”Magnitudinea exploziilor a fost măsurată la 2,3 și, respectiv, 2,1 pe scara Richter, adică, probabil echivalentul unei încărcături explozive de sute de kilograme”, anunță cele două țări scandinave într-o comunicare adresată Consiliului de Securitate al ONU, care se reunește vineri, la New York, pe tema acestui subiect.

Statele membre UE aprobă impunerea de taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie CITEȘTE ȘI Statele membre UE aprobă impunerea de taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie

Această reuniune are loc la solicitarea Rusiei, scrie News.ro

”Toate informațiile disponibile indică faptul că aceste explozii sunt consecința unui act deliberat”, scriu Suedia și Danemarca în această scrisoare adresată secretarului general al ONU Antonio Guterres, însă fără să desemneze un făptaș.

Sursa și autorul exploziei rămân înconjurate în mister.

America și Rusia dau una vina pe cealaltă.

Aceste scurgeri au fost descoperite luni, în apele internaționale, la est de Insula daneză Bornholm. Două dintre ele se află în zonele economice exclusive ale Suediei, iar celalte două în zonele economice xclusive ale Danemarcei.

Pe fondul Războiului rus din Ucraina și tensiunilor dintre Rusia și Occident, pagubele cauzate gzoductelor - instalații strategice care leagă Rusia și Germania - se află la originea unor impresionante barbotări, care au, la suprafață diametre cuprinse între 200 și 900 de metri.

Navigația în aceste zone, dar și survolarea acestora, sunt interzise.

Potrivit acestui document danezo-suedez, cele două scurgeri din gazoductul Nord Stream 1 ar urma să se oprească duminică.

Data încetării scurgerilor de gaze naturale din Nord Stream 2 rămâne incertă.

Consorțiul Nord Stream AG, care operează gazoductele, a anunțat joi seara într-un comunicat că ar putea ”începe să evalueze pagubele cauzate gazoductului imediat ce va primi autorizațiile oficiale necesare”, adică ”atunci când presiunea în gazoduct se va stabiliza, iar scurgerea gazelor naturale va înceta”.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul de faptul că se află la originea ”exploziilor” care au cauzat aceste scurgeri importante de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 și 2, construite cu scopul de a transporta gaze naturale rusești în Europa.

”Organizând explozii la gazoducte internaționale, pe fundul Mării Baltice, ei au început, în realitate, să distrugă infrastructura energetică europeană”, a denunțat Vladimir Putin într-un discurs, la Kremlin, înaintea anexării a patru teritorii ucrainene.

Putin a atribuit acest ”sabotaj” ”anglo-saxonilor”.

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
gaze