Șeful Consiliului Concurenței din Ucraina a anunțat pe Facebook amendarea cu 3,5 mld $ a Gazprom

Șeful Consiliului Concurenței din Ucraina a anunțat pe Facebook amendarea cu 3,5 mld $ a Gazprom
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 ian 2016

Șeful Consiliului Concurenței din Ucraina, Iuri Terentiev, a anunțat vineri pe pagina sa de Facebook amendarea de către instituția pe care o conduce a gigantului rus Gazprom cu 3,5 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit lui Terentiev, citat de Reuters, amenda a fost impusă companiei ruse pentru “abuz de poziție de monopol” pe piața de transport a gazelor din Ucraina.

Acesta este ultimul episod al “războiului rece” desfășurat între Ucraina și Rusia pe tema gazelor naturale și prețului perceput de Gazprom pentru acestea.

Ucraina triplează tarifele pentru transportul gazelor rusești spre UE CITEȘTE ȘI Ucraina triplează tarifele pentru transportul gazelor rusești spre UE

Interesant este că amenda acoperă diferența dintre datoria totală pe care Gazprom susține că Ucraina a acumulat-o pentru gazul importat de-a lungul timpului, peste 29 de miliarde de dolari, și suma de puțin sub 26 de miliarde de dolari pe care Naftogaz (compania de stat monopolistă ucraineană) a cerut unei curți de arbitraj din Stockholm să nu i-o recunoască drept datorie, dat fiind că ar fi fost suprataxată de rusi pentru gaz și că aceștia ar fi achitat tarife de transport mai mici decât ar fi trebuit.

De altfel, la începutul acestei săptămâni, Ucraina a triplat tarifele sale pentru furnizarea gazelor naturale rusești spre Uniunea Europeană. Potrivit DPA, Naftogaz a majorat tarifele pentru transportul a 1.000 metri cubi de gaze pe distanța de 100 de kilometri la 7,9 dolari, de la 2,7 dolari.

Potrivit Bloomberg, Naftogaz a stopat în noiembrie importul de gaz din Rusia, după ce Gazprom a anunțat că Kievul trebuie să plătească 2,55 miliarde de dolari pentru perioada iulie-septembrie 2015. Ucraina susținea, la acea vreme că se poate descurca în această iarnă cu gazul importat din UE dat fiind faptul că deține și stocuri considerabile și că nivelul consumului a scăzut.

Ucraina nu recunoaște nici această datorie, de 2,55 miliarde de dolari, ea fiind impusă potrivit clauzei “preiei sau plătești” prin care un client plătește întreaga cantitate rezervată prin contract, indiferent dacă a importat-o pe toată sau nu. Anul trecut, Rusia a decis să suspende temporar aplicarea acestei clauze, pe care a reactivat-o în această iarnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaz
import
ucraina
rusia
naftogaz
gazprom
consiliul concurentei