Statele Unite impun noi sancțiuni împotriva proiectului gazoductului Nord Stream 2

Statele Unite impun noi sancțiuni împotriva proiectului gazoductului Nord Stream 2
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2021

Departamentul de Stat american a anunțat că Statele Unite impun noi sancțiuni legate de gazoductul Nord Stream 2 care face legătura între Rusia și Germania, transmite dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un raport prezentat Congresului SUA de Departamentul de Stat nominalizează două nave și o entitate cu legături cu Rusia, Transadria Ltd., implicată în proiectul conductei de gaze naturale. Transadria va fi sancționată conform Legii pentru Protecția Securității Energetice a Europei (PEESA), iar Marlin, o navă a companiei, va fi identificată ca proprietate blocată, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, scrie Agerpres.

EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă vrea să le impună standarde obligatorii de \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă vrea să le impună standarde obligatorii de "sănătate financiară" furnizorilor de energie și gaze

Prin acțiunea de luni, guvernul condus de președintele Joe Biden a extins lista sancțiunilor la opt persoane și a identificat opt nave ca proprietăți blocate în legătură cu proiectul gazoductului.

"Chiar și în timp ce Administrația continuă să se opună conductei Nord Stream 2, inclusiv prin sancțiuni, continuăm să colaborăm cu Germania și cu alți aliați și parteneri pentru a reduce riscurile produse de conductă pentru Ucraina și pentru state din prima linie a NATO și a UE", a adăugat Blinken.

Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a condamnat planificarea de noi sancțiuni. El a declarat, conform agenției de presă ruse TASS, că încercările Washingtonului de a menține dialogul cu Moscova prin sancțiuni "sunt inacceptabile și încalcă legislația internațională". "Considerăm toate tentativele de a împiedica exporturile de petrol și gaze ale Rusiei către Europa drept concurență neloială, care subminează principiile pieței libere", a afirmat diplomatul. "De asemenea, respingem categoric acuzațiile la adresa politicii energetice a Rusiei. Astfel de declarații arată lipsa de respect a Statelor Unite pentru propriii lor aliați, care sunt gata să construiască o cooperare reciproc avantajoasă pe termen lung cu țara noastră", a mai spus Antonov, adăugând că "am dovedit practic că suntem parteneri de încredere în domeniul energiei".

Statele Unite sunt în continuare sceptice față de conducta aproape finalizată, dar administrația Biden a indicat că este gata să își modereze poziția față de proiect, al cărui scop este transportul gazelor din Rusia în Germania pe un traseu care ocolește Ucraina, în timp ce Kievul are nevoie de veniturile din tranzit.

SUA și Germania au realizat un progres în conflictul referitor la Nord Stream 2 în iulie, când Washingtonul a decis să nu aplice sancțiuni drastice operatorului conductei. Gazoductul submarin a fost afectat însă de o nouă întârziere săptămâna trecută: autoritățile germane au suspendat procedura de certificare.

viewscnt
Afla mai multe despre
statele unite
nord stream 2