SUA și-au majorat în 2016 exporturile de țiței și promit să exporte gaze naturale în țările baltice

SUA și-au majorat în 2016 exporturile de țiței și promit să exporte gaze naturale în țările baltice
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 mar 2017

Statele Unite și-au majorat anul trecut exportul de petrol cu aproximativ 12%, iar noul secretar de stat și fost CEO Exxon, Rex Tillerman, anticipează o evoluție similară și în ceea ce privește exportul de gaz natural licefiat (GNL).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit ministrului de externe lituanian, Linas Linkevicius, aflat la Washington într-o vizită diplomatică, alături de omologii săi, leton și eston, Edgars Rinkevics, respectiv Sven Mikser, “americanii au confirmat că intenționează să ne trimită GNL. Tillerson a lucrat în domeniu și vede potențial în acest sens” .

Linkevicius a recunoscut, potrivit Sputnik, însă că “este greu de precizat” când va putea debuta importul de GNL. Ministrul lituanian susține că țările baltice sunt pregătite să primească “mâine gazul american, însă numai oficialii SUA pot ști când vor putea avea infrastructura necesară exportului de GNL.

Washington-ul s-a declarat în repetate rânduri în favoarea exportului de GNL în Europa pentru a putea diminua dependența acesteia de gazul rusesc. Numai că infrastructura de export nu există, iar costul ar putea fi mai ridicat decât cel al prețului oferit de Gazprom pentru importul de gaz rusesc.

Până să-și majoreze exportul de gaz, SUA au reușit creșterea cu 12% a exportului de petrol. În 2016, exportul de țiței al SUA a fost de 520.000 de barili pe zi, cu 55.000 de barili pe zi peste nivelul din 2015, în pofida reducerii producției interne din aceeași perioadă.

Cu toată această creștere, exportul de petrol a încetinit considerabil față de perioada anterioară (2013-2014), perioadă caracterizată de prețuri ridicate ale petrolului și de un avans considerabil al producției de țiței provenind din formațiuni de șisturi bituminoase.

După înlăturare, în decembrie 2015, a restricțiilor la export, SUA au exportat petrol în 26 de state în 2016, comparativ cu numai 10 state în 2015.

În 2015, 92% din exportul de petrol al SUA a avut ca destinație Canada, stat exceptat de la restricțiile de export. După eliminarea restricțiilor, Canada a mai importat doar 58% din țițeiul total exportat de SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
export
petrol
gaz
europa