Sufocați de facturile uriașe, românii mai primesc o lovitură. Unii furnizori de gaze cer din aprilie prețuri de 5 ori mai mari

Sufocați de facturile uriașe, românii mai primesc o lovitură. Unii furnizori de gaze cer din aprilie prețuri de 5 ori mai mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2022

Dupa un prim duș rece, de la 1 aprilie, când expiră actuala schemă de reduceri in energie, românii se pregătesc să înfrunte prețuri și mai mari, chiar ametițoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul încă strânge propuneri pentru a găsi o soluție. Liderii coaliției s-au reunit într-o ședință, fără să ajungă însă la un consens.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Prima soluție adusă în discuție este reducerea cotei de TVA la electricitate și gaze de la 19% în prezent la 5%, împreună cu eliminarea certificatelor verzi din facturi, arată Știrile Pro TV.

”Interesul e pentru binele consumatorilor, reducerea TVA afectează veniturile la bugetul de stat. Certificatele verzi, deja energia regenerabilă se autosusține prin prețul energiei. În situații excepționale e nevoie de măsuri excepționale”, spune Silvia Vlăsceanu, Asociația Producătorilor de Energie Electrică.

În cazul unui consum de 100 kwh, o factură la electricitate, după 1 aprilie, când expiră actualele măsuri, ar fi 138 de lei. Cu măsurile propuse, factura ar scădea la 114 lei, potrivit calculelor e-nergia.ro.

Oferte cu costuri exorbitante

După consultări cu sindicate și patronate, Guvernul a anunțat doar că va continua discuțiile pentru găsirea unei soluții pentru perioada de după 1 aprilie, în contextul în care liderii coaliției par să nu ajungă la un consens prea curând.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Între timp, însă, consumatorii primesc oferte la costuri exorbitante la gaze.

De exemplu, un client din Brașov a primit, pentru perioada începând cu 15 aprilie, o ofertă cu un tarif la gaze de 0,69 lei pe kwh, adică de cinci ori mai mare față de acum un an.

Scumpirile sunt uriașe, arată o analiză a Asociației pentru Energie Inteligentă, care relevă clar cum au evoluat prețurile medii la gazele naturale pentru populație.

Dacă în 2019 prețul mediu pe Mwh era de 138 lei, în 2020 a ajuns la 134 de lei, iar în 2021 a crescut la 190 de lei.

Aproape o treime din români erau deja la limita sărăciei

Previziunile pentru 2022 sunt ca prețul să urce - iată - aproape de 300 de lei. Cu măsurile de reducere a TVA, s-ar ajunge la 260 de lei, adică dublu față de 2020. Specialiștii spun că sperata scădere a prețului la gaz este posibil să o întâlnim abia în 2023.

”Această medie e compusă din astfel de oferte foarte, foarte mari. Din păcate, consumatorul nu prea are multe variante - o variantă care există este să se îndrepte către un alt furnizor, acum pe ANRE sunt niște oferte mici, dar mai mari decât cele de anul trecut. Înseamnă accentuarea sărăcirii populației”, spune Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă.

Potrivit statisticii, aproape 30% dintre români sunt în risc de sărăcie și fără posibilitatea de a-și acoperi toate cheltuielile.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
gaze