Surpriză pe podiumul importatorilor de gaze: un trader româno-georgian înscris la Baumgarten, al cărui asociat majoritar se judecă cu RAAPPS-ul extern al lui Vladimir Putin

Surpriză pe podiumul importatorilor de gaze: un trader româno-georgian înscris la Baumgarten, al cărui asociat majoritar se judecă cu RAAPPS-ul extern al lui Vladimir Putin
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 mar 2019

O firmă înființată la București în toamna anului 2017 de un tânăr de 26 de ani și care a obținut licență de furnizare de gaze naturale de la ANRE în primăvara anului trecut a intrat în noiembrie pe podiumul topului furnizorilor de pe piața românească a tranzacțiilor angro cu gaze, pe locul 2, imediat în spatele liderului OMV Petrom Gas SRL, divizia de vânzări a producătorului omonim.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit celor mai recente date ale Autorității, în noiembrie 2018, compania Valahia Gaz SRL a avut o pondere de peste 11% din totalul tranzacțiilor angro cu gaze între furnizori, după OMV Petrom Gas, cu peste 20%, dar înaintea unor nume mari consacrate precum Engie, E.ON, MET Energy, WIEE România controlat de Gazprom sau divizia românească a gigantului internațional al tradingului de mărfuri Trafigura.

Alte nume noi în top sunt AIK Energy Ltd., înregistrată la Londra și condusă de Natalia Rybchenko, totodată manager la Lukoil, și Plus Energy Point, controlată de o firmă înregistrată în Malta, Energy Stream Ltd., și condusă de Dan Marian, fost CEO al Upetrom și șef de restructurare și dezvoltare la Rompetrol, care și-a început cariera la începutul anilor 2000 ca avocat la compania rusă JSC Rosneftegazstroy.

Sursă: ANRE

Sursă: ANRE

România a achiziționat a treia tranșă de rachete pentru sistemul Patriot CITEȘTE ȘI România a achiziționat a treia tranșă de rachete pentru sistemul Patriot

Valahia Gaz a fost în luna respectivă și al doilea importator de gaze din România, cu o pondere de 15,37% din totalul tranzacțiilor angro cu gaze din import, după Engie România (42,42%), dar înaintea MET Austria Energy Trade (13,98%) și WIEE România (12,35%). Datele ANRE prezintă pentru fiecare lună "importul de gaze naturale consumat, defalcat pe furnizorii și clienții finali care cumpără direct de la furnizorii externi". În septembrie și octombrie anul trecut, Valahia Gaz a avut ponderi de 8,53%, respectiv 6,92%. 

În noiembrie 2018, aproape 83% din importurile românești de gaze au provenit din Federația Rusă, iar restul de 17% - din Uniunea Europeană, însă și în cazul acestora din urmă marfa provine fizic tot din Rusia, doar exportatorii finali către cumpărători din România fiind firme înregistrate în UE. 

Importul a reprezentat, în noiembrie 2018, 13% din totalul consumului național de gaze, față de 8,1% în luna corespunzătoare a anului anterior. În România s-au importat, în noiembrie 2018, peste 1,82 milioane MWh de gaze, cu circa 44% mai mult față de noiembrie 2017, la un preț mediu de 122,15 lei/MWh, cu 40% mai mare comparativ cu luna similară a anului anterior. Astfel, într-o estimare grosieră, Valahia Gaz a tranzacționat în noiembrie o cantitate de gaze din import de circa 280.000 MWh, în valoare aproximativă de 34 milioane lei.

Sursă: ANRE

Sursă: ANRE

Demisie la vârful Kaufland CITEȘTE ȘI Demisie la vârful Kaufland

În noiembrie și decembrie anul trecut, Valahia Gaz a lansat la Bursa Română de Mărfuri două licitații de vânzare de gaze din import, în cantitate totală de peste 300.000 MWh, adjudecate la prețul de 120 lei/MWh. Compania a încheiat contract de utilizator de rețea cu operatorul de transport Transgaz în septembrie 2018.

Valahia Gaz se prezintă pe site-ul propriu ca fiind o firmă de trading transfrontalier de gaze, cu activitate complexă în România, Austria și Ungaria, fiind inclusiv membru, ca trader virtual, al hub-ului central-european de la Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante din UE și ale cărui cotații medii sunt utilizate la stabilirea prețului de referință pentru calculul redevențelor datorate statului de către producătorii de gaze din România.

Profit.ro a contactat Valahia Gaz în urmă cu peste o lună cu mai multe întrebări despre activitatea, structura și istoricul companiei, managementului și asociaților săi, însă nu a primit niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Compania a fost condusă timp de câteva luni, din postura de director general, de către Corina Culiță, fosta șefă a distribuitorului de GPL ADE Gas Oil Company SRL, cu rulaj de aproape 187 milioane lei și profit net de peste 5 milioane lei în 2017. 

Înmatriculările din UE scad în februarie, dar România crește, iar Dacia își depășește rivalii CITEȘTE ȘI Înmatriculările din UE scad în februarie, dar România crește, iar Dacia își depășește rivalii

Valahia Gaz a fost înființată în septembrie 2017 de către un tânăr de 26 de ani din București, Constantin Muceanu, cu un capital de 200 de lei. Ulterior, ca asociat unic, acesta a majorat capitalul societății la 45.500 de lei. În decembrie 2017, în firmă a intrat, cu 1,1% din părțile sociale, cetățeanul georgian Archil Msuknishvili, în vârstă de 25 de ani, domiciliat în Tbilisi. În aceeași lună, Muceanu i-a cesionat toate părțile sociale lui Msuknishvili, care a devenit asociat unic.

Anul trecut, în aprilie, după obținerea licenței de furnizare de gaze de la ANRE, Msuknishvili a majorat capitalul Valahia Gaz cu 100.000 lei, la 145.500 lei, prin conversia în părți sociale a unor împrumuturi pe care le acordase anterior societății. În octombrie 2018, în companie a intrat un alt cetățean georgian domiciliat în Tbilisi, Mikheil Kardenakhishvili (40 de ani), cu 0,3% din capital. În noiembrie, asociat al Valahia Gaz a devenit și românul Damian Spiridon (58 de ani), cu 0,69% din părțile sociale.

Ulterior, tot în noiembrie 2018, Archil Msuknishvili și-a cesionat toată participația celorlalți doi asociați, iar controlul în firmă a fost preluat de către Damian Spiridon, cu 55% din capital, restul fiind în posesia lui Mikheil Kardenakhishvili. Damian Spiridon este și administrator al Valahia Gaz. În fine, în ianuarie anul acesta, în firmă a mai intrat un asociat, tot cetățean georgian, Dimitri Msuknishvili (48 de ani), care a preluat 0,69% din părțile sociale printr-o majorare de capital de 1.000 de lei.

ULTIMĂ ORĂ Iohannis a promulgat bugetul pe 2019, după ce i-a a fost trimis de Parlament din nou și fără modificări CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Iohannis a promulgat bugetul pe 2019, după ce i-a a fost trimis de Parlament din nou și fără modificări

Profit.ro nu a reușit să afle niciun fel de informații relevante despre fondatorul Valahia Gaz, Constantin Muceanu, și nici despre actualul asociat minoritar Mikheil Kardenakhishvili.

O persoană cu același nume cu cel al fostului asociat unic Archil Msuknishvili apare, în 2016, ca secretar 3 la Ambasada Georgiei la București, dar și ca urmărit penal, în minuta unei decizii a Judecătoriei Sectorului 1.

"În baza art. 125 alin. 1 și 2 din Legea nr. 302/2004 admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de transfer al urmăririi penale față de cetățeanul georgian ARCHIL MSUKNISHVILI, către autoritățile judiciare competente din Republica Georgia. La data rămânerii definitive, prezenta încheierea va fi înaintată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București împreună cu dosarul de urmărire penală nr. 381/P/2015, pentru a se înainta cererea de transfer al procedurii penale către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea transmiterii către autoritățile competente din Republica Georgia", se menționează în documentul citat.

Grupul Volkswagen a fost dat în judecată în SUA pentru ”fraudarea masivă” a investitorilor CITEȘTE ȘI Grupul Volkswagen a fost dat în judecată în SUA pentru ”fraudarea masivă” a investitorilor

Motivarea minutei deciziei judecătorești, obținută de Profit.ro, arată că Archil Msuknishvili era la acea dată "funcționar tehnic administrativ în cadrul Ambasadei Republicii Georgia la București", beneficiar de imunitate diplomatică, și i se întocmise plângere penală pentru lovire de către un biciclist cu care avusese, ca șofer aflat la volan, o altercație în trafic.

Msuknishvili, care a dat bacalaureatul în 2011 la Colegiul German Goethe din Capitală, iar în anul următor a fost exmatriculat de la Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine din ASE pentru neplata taxei de școlarizare, a fost asociat, în 2013-2014, în cadrul firmei de consultanță Caucaz Business Consulting SRL, cu avocații Arthur Mușetescu și Irina Loredana Stănculescu, fostă șefă a departamentului juridic al Petrom și numită anul trecut în postul de consul general al României la Cernăuți, în Ucraina.

O persoană cu același nume cu cel al celui mai nou asociat Valahia Gaz, Dimitri Msuknishvili, apare pe site-ul Ambasadei Georgiei la București ca manager financiar al misiunii diplomatice, precum și în documentele unui litigiu cu fosta RATB în care a plătit daune de 800 de lei fostei Regii de transport din Capitală după ce i-a avariat un autobuz într-un accident rutier, aflându-se la volanul unui autoturism cu număr de corp diplomatic. Contactată de Profit.ro pentru a confirma sau infirma că Dimitri și Archil Msuknishvili lucrează sau au lucrat pentru misiune, Ambasada Georgiei nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Parlamentul Chinei a adoptat noua lege a investițiilor străine CITEȘTE ȘI Parlamentul Chinei a adoptat noua lege a investițiilor străine

Asociatul majoritar și administratorul Valahia Gaz, Damian Spiridon, mai este asociat unic și administrator special la o firmă de consultanță înființată în 1994 și aflată în faliment din 2013, Total Corporate Investment Group SRL, care inițial a intrat în insolvență în 2011. Insolvența a fost dispusă de instanță la cererea Întreprinderii Federal-Unitare de Stat pentru Administrarea Patrimoniului din Străinătate de pe lângă Administrația Prezidențială A Federației Ruse (FGUP Goszagransobstvennost), care se ocupă de administrarea și închirierea activelor imobiliare din străinătate ale statului rus.

Total Corporate Investment Group SRL a lui Damian Spiridon s-a judecat în mai multe procese cu FGUP Goszagransobstvennost, într-unul dintre acestea instanța dispunând la un moment dat evacuarea firmei românești dintr-un imobil de patrimoniu deținut de Federația Rusă în Piața Charles de Gaulle din București, pe care firma îl subînchiriase de la o firmă bulgărească, ce îl închiriase la rândul ei de la ruși. Cazul a fost tratat pe larg de către Rise Project în 2015.

Potrivit Rise Project, Damian Spiridon era în 2015 coordonator al PNȚCD Dâmbovița, iar în 2008, Spiridon a fost deconspirat de CNSAS ca fost colaborator al Securității. În același an 2008, a vrut să candideze la Primăria Capitalei ca reprezentant al Partidului Verde.

Alimentarea cu energie electrică a fost reluată în Venezuela CITEȘTE ȘI Alimentarea cu energie electrică a fost reluată în Venezuela

De asemenea, potrivit EVZ, înainte de a ajunge să fie controlată integral de Spiridon, Total Corporate Investment Group era deținută de vehiculul juridic elvețian Total Asset Management, o firmă cu acționariat ascuns "racordată la afacerile mai multor milionari din spațiul ex-sovietic și cu legături cu foști ofițeri de informații ai URSS".

Unul dintre aceștia ar fi fost Boris Golovin, născut în Republica Moldova și având și cetățenie română, care, prin intermediul firmelor Global Internațional 2000 și Global Energy Investment, a fost implicat printre altele într-un proiect eșuat de construire a unei termocentrale la Galați, dar și în privatizarea centralei termoelectrice de la Giurgiu.   

Golovin a mai fost implicat și într-un proiect de înființare a unei linii de producție de autobuze model rusesc la UCM Reșița.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze naturale
importuri gaze rusesti
cat gaz importa romania
gazprom
import gaze rusia
valahia gaz
ambasada republicii georgia
tranzactii angro gaze naturale
pret gaze
pret gaze din import