TABEL Noi ieftiniri ale carburanților. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei, la minimul ultimei jumătăți de an

TABEL Noi ieftiniri ale carburanților. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei, la minimul ultimei jumătăți de an

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 mar 2024

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, sub 40 pe litru, după ce în luna noiembrie a anului trecut ajunsese și la 75 de bani pe litru. Marți, liderul pieței, OMV Petrom, a efectuat a treia ieftinire consecutivă din ultimele 10 zile, de 6 bani/l.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Prețul unui litru de motorină este în prezent de 7,40-7,43 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei este de 7,02-7,09 lei/l.

GAZE Primele tranzacții pe termen lung pe BRM. Prețul pentru iarna viitoare, cu 15% sub cel reglementat CITEȘTE ȘI GAZE Primele tranzacții pe termen lung pe BRM. Prețul pentru iarna viitoare, cu 15% sub cel reglementat

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l. În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

Ultima datrpă când diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți s-a situat sub 40 de lei/l a fost la mijlocul lunii septembrie a anului trecut.

Evoluția prețurilor carburanților din ultimele 6 luni în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor carburanților din ultimele 6 luni în stațiile din capitală

În ultimele 10 zile, liderul pieței a efectuat 3 ieftiniri consecutive, după o perioadă de peste 10 scumpiri consecutive.

Comparativ cu prețurile de pe 21 februarie, benzina a rămas la același preț (7,02-7,09 lei/l), în timp ce motorina s-a ieftinit cu 12 bani/l, ajungând la 7,40-7,43 lei/l.

România, ca și celelalte state europene, este importatoare netă de motorină.

Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în spcial de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Profit.ro a anunțat că volumele intrărilor de motorină în porturile României au scăzut în februarie cu 14%, la 303 mii tone, ca urmare a scăderii cererii sezoniere autohtone, dar și ucrainene.

Reducerea volumelor este rezultatul cererii sezoniere scăzute din România și de o reducere a livrărilor de motorină către Ucraina, susține grupul de consultanță ucrainean A-95.

În februarie, companiile românești au livrat 101 mii tone de motorină Ucrainei, cu 28 mii tone sub volumele din ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil