ULTIMA ORĂ ANRE: Energia și gazele furnizate populației la prețuri reglementate nu se vor scumpi până în 2022

ULTIMA ORĂ ANRE: Energia și gazele furnizate populației la prețuri reglementate nu se vor scumpi până în 2022
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 ian 2019

Energia electrică și gazele naturale furnizate la prețuri reglementate consumatorilor casnici în calitate de clienți finali nu se vor scumpi până în 2022, asigură Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Autoritatea a transmis acest mesaj "având în vedere interesul manifestat în spațiul public cu privire la aplicarea prevederilor OUG 114/2018", care majorează de 20 de ori, de la 0,1% la 2% din cifra de afaceri anuală, valoarea contribuției datorate ANRE de companiile din sectorul energiei electrice și gazelor naturale, plafonează prețul de vânzare de către producători al gazelor naturale la 68 lei/MWh și creează premisele pentru plafonarea prețurilor finale ale energiei electrice destinate populației, prin reintroducerea prețurilor reglementate.

Astăzi, chiar la această oră, la sediul ANRE are loc o ședință cu companiile energetice la care se discută proiectele de legislație secundară ale ANRE referitoare la asigurarea furnizării de energie electrică pentru clienții casnici ai furnizorilor de ultimă instanță, în condiții reglementate. Deși inițial se anunțase că presa va avea acces la discuții, în cele din urmă s-a decis ca acestea să se desfășoare cu ușile închise.

Proprietarul austriac de malluri Supernova a intrat pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție și are deja în plan un prim proiect CITEȘTE ȘI Proprietarul austriac de malluri Supernova a intrat pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție și are deja în plan un prim proiect

"Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislația secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creșteri de prețuri la energia electrică și gazele naturale furnizate  clienților finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat
- în perioada 01.03.2019 – 28.07.2022 – pentru energia electrică, și
- în perioada 01.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale", se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește clienții finali casnici de energie electrică și gaze naturale care au uzat de dreptul de eligibilitate, adică au trecut din segmentul reglementat în cel concurențial, inclusiv prin schimbarea furnizorului, ANRE amintește a pus la dispoziția acestora mai multe facilități menite să-i protejeze împotriva unor posibile practici comerciale incorecte: 

- câte un instrument de comparare a preturilor/ofertelor-tip, destinat tuturor clienților finali care sunt interesați să-și aleagă sau să-și schimbe furnizorul de energie electrică și/sau gaze naturale din piața concurențială, al căror scop este sa permită compararea prețurilor de furnizare și a condițiilor oferite de furnizori, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.
- posibilitatea de a reveni din piața concurențială pe piața reglementată, în situația în care consideră că este mai avantajos.

BNR nu va participa la discuția din Senat: Este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul Finanțelor CITEȘTE ȘI BNR nu va participa la discuția din Senat: Este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul Finanțelor

În privința energiei electrice, "în prezent, clientul casnic de energie electrică care dorește să revină din piața concurențială la serviciul universal se va adresa furnizorilor de ultima instanță din zona sa de rețea, având asigurat prețul avizat de ANRE", spune Autoritatea.

Pe piața de gaze naturale, clientul casnic are dreptul să revină la furnizarea reglementată și se poate adresa furnizorului care are această obligație, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat la prețul de furnizare aprobat de ANRE.

"Pentru a afla care este furnizorul de gaze naturale care are obligația să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim reglementat, clientul casnic se poate adresa furnizorului actual, care are obligația să îl informeze în acest sens. Prețurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale în regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferențiat pentru fiecare furnizor si pentru fiecare categorie de clienți stabilită în funcție de modul de racordare la un obiectiv din sectorul gazelor naturale și de consumul anual, și sunt publicate de către fiecare furnizor pe pagina proprie de internet", se mai spune în comunicat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
pret gaze
scumpire energie
scumpire gaze
inghetare pret energie
inghetare pret gaze
anre
clienti casnici
pret reglementat energie
pret reglementat gaze