Total amenință cu retragerea din Iran în cazul în care nu va fi exceptată de la noile sancțiuni impuse de administrația Trump

Total amenință cu retragerea din Iran în cazul în care nu va fi exceptată de la noile sancțiuni impuse de administrația Trump
scris 17 mai 2018

Compania de petrol și gaze franceză Total a amenințat miercuri că se va retrage din proiectul de gaze naturale în valoare de 3 miliarde de dolari din Iran în cazul în care președintele american Donald Trump nu renunță la sancțiunile pe care le-a reimpus săptămâna trecută statului asiatic sau nu este exceptată de la acestea. Total a fost prima companie occidentală care a semnat contracte cu companiile iraniene în urma ridicării parțiale a sancțiunilor impuse de SUA și aliați săi pe tema încălcării acordului nuclear.

Totodată, Total a anunțat că solicită sprijinul guvernului francez în vederea acordării unei licențe speciale, ”o exonerare specifică a proiectului” de la aplicarea sancțiunilor impuse de administrația Trump.

Total a semnat pe 4 iulie 2017 un contract pe 20 de ani cu Iranul, potrivit căruia ar urma să investească 3 miliarde de dolari în perimetrul offshore South Pars. Potrivit contractului, Total s-a angajat să construiască, din fonduri proprii platforme de foraj și infrastructura de transport submarină necesară.

Sancțiunile impuse de administrația americană vizează însă nu numai companiile din SUA, ci și celelalte companii occidentale prin "sancțiunile secundare" care limitează tranzacțiile în dolari.

"Total nu își poate permite să fie expus niciunei sancțiuni secundare, care ar putea include pierderea accesului la finanțarea pe piața bancară americană a operațiunilor sale la nivel mondial", a declarat compania, într-un comunicat.

În prezent, băncile americane furnizează mai mult de 90% din finanțarea Total, iar peste 30% din acționari sunt investitori americani, susține compania franceză. În plus, potrivit AFP, Total a investit mai mult de 10 miliarde de dolari în active pe care le deține în SUA.

ANRE: Furnizorii sunt obligați să constituie pentru sezonul rece o cantitate de 21,26 milioane MWh gaze naturale CITEȘTE ȘI ANRE: Furnizorii sunt obligați să constituie pentru sezonul rece o cantitate de 21,26 milioane MWh gaze naturale

Până în prezent, Total a cheltuit 48 de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului proiectul South Pars.

Iranul deține mai mari rezerve de gaze naturale din lume, situându-se pe locul al doilea în lumea, fiind depășit doar de Rusia în clasamentul țărilor cu cele mai ridicate rezerve de gaze.

Total deține 50,1% din participația la proiectul South Pars, China National Petroleum Corp. 30%, și compania națională iraniană Petropars 19,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
sua
sancțiuni
total