Total, prima companie occidentală din energie care a semnat un acord major cu Iranul după ridicarea sancțiunilor

Total, prima companie occidentală din energie care a semnat un acord major cu Iranul după ridicarea sancțiunilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 nov 2016

Grupul francez Total a devenit prima companie occidentală din sectorul energiei care a semnat un acord major cu Iranul, pentru dezvoltarea unei părți a celui mai mare zăcământ de gaze din lume, de la ridicarea sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului, în acest an, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Total a confirmat marți că a semnat un acord cu National Iranian Oil Company (NIOC) pentru dezvoltarea  perimetrului Faza 11 a zăcământului South Pars din Golful Persic, care se întinde până în apele eritoriale ale Qatarului, unde este cunoscut sub numele de North Pars, scrie News.ro.

Dezvoltarea proiectului South Pars 11 va progresa în două etape, prima în valoare de 2 miliarde de dolari, potrivit Total. Gazele produse vor ajunge în rețeaua iraniană.

Compania franceză a avut deja un rol major în industria energetică a Iranului, inclusiv în dezvoltarea fazelor 2 și 3 ale zăcământului South Pars în anii 2000, înainte de a se retrage din acaestă țară în urma sancțiunilor internaționale impuse acestei țări în 2010 din cauza programului nuclear.

Teheranul s-a angajat să își deschidă industria petrolului companiilor străine, dar  grupul BP și compania italiană Eni a anunțat recent că au puține informații legate de zăcămintele petroliere iraniene și termenii contractuali, ceea ce afectează deciziile de investiții.

Directorul general al Total, Patrick Pouyanne, a spus că acordul este atractiv din punct de vedere comercial.

România a ieșit din topul celor mai atractive țări pentru proiecte de energie regenerabilă CITEȘTE ȘI România a ieșit din topul celor mai atractive țări pentru proiecte de energie regenerabilă

Total va opera perimetrul SP 11 și va deține o participație de 50,1% la acesta. Petropars, subsidiară a National Iranian Oil Company, va avea o cotă de 19,9% la proiect, iar China National Petroleum Corp (CNPC) 30%.

Proiectul va avea o capacitate de producție de 370.000 de barili echivalent de petrol.

viewscnt
Afla mai multe despre
total
iran