Transelectrica anunță creșterea capacității de import și export de energie a României

Transelectrica anunță creșterea capacității de import și export de energie a României
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2020

Capacitatea de import de energie electrică a sistemului energetic al României va fi de 3.000 MW de la 1 ianuarie 2021, cu peste 36% mai mare față de începutul anului în curs, iar cea de export – cu peste 27%, a anunțat operatorul de transport și sistem Transelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor INS, în primele 10 luni din 2020, importurile de energie ale României s-au majorat cu peste 58% față de perioada similară a anului trecut, la circa 6,3 milioane MWh, iar exporturile – cu aproape 49%, la 4,09 milioane MWh.

Producția internă de electricitate a scăzut în același interval cu peste 7%, la 45,6 milioane MWh, iar consumul final s-a redus cu 5,1%, la 43,6 milioane MWh. 

FOTO Cîțu, conducând prima reuniune de guvern, dezvăluie că Orban nu a adoptat ajutorul pentru HoReCa și turism și nici prelungirea șomajului tehnic și Kurzarbeit, cum anunțase CITEȘTE ȘI FOTO Cîțu, conducând prima reuniune de guvern, dezvăluie că Orban nu a adoptat ajutorul pentru HoReCa și turism și nici prelungirea șomajului tehnic și Kurzarbeit, cum anunțase

"CNTEE Transelectrica SA, în calitate de operator de transport și sistem, asigură începând cu 1 ianuarie 2021 o capacitate transfrontalieră semnificativă cu țările cu care funcționează interconectat – Bulgaria, Ungaria, Serbia și Ucraina – de 2.800 MW la export din România și de 3.000 MW la import în România", se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, prin amplul program investițional în care s-a angajat operatorul, în următorii cinci ani, această capacitate transfrontalieră se va dubla, ceea ce va permite dezvoltarea piețelor de energie electrică cuplate la nivel european, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Uniunii Europene, "Piața internă de energie electrică" și "Energie curată pentru toți europenii".

"Consolidarea rețelei electrice de transport cu accent pe creșterea capacității de interconexiune reprezintă unul dintre obiectivele prioritare pe care ni le-am asumat. România, prin Transelectrica, este parte din rețeaua electrică europeană și are misiunea de a asigura atât securitatea energetică națională, cât și securitatea energetică europeană. Avem în derulare investiții importante care vor contribui la dublarea capacității transfrontaliere până la 1 ianuarie 2026, astfel încât să fie în acord cu cerințele europene. Ținta este de peste 5.000 MW", a declarat directorul general al Transelectrica, Cătălin Nițu.

Cine mă pupă, uite… ciucalată… în România Educată! CITEȘTE ȘI Cine mă pupă, uite… ciucalată… în România Educată!

În comunicat se mai precizează că, la începutul anului 2020, capacitatea transfrontalieră asigurată de România se situa în jurul valorii de 2.200 MW export/import.

În prima parte a lunii, Transelectrica anunța că, pe 8 decembrie 2020, au fost înregistrate cele mai ridicate valori instantanee de consum al energiei electrice de la începutul anului și până în prezent, respectiv de 9.389 MW. La nivelul Municipiului București, consumul a atins 1.400 MW. "De asemenea, valoarea înregistrată la nivel național depășește consumul maxim instantaneu din decembrie 2019, respectiv 9.154 MW", afirma operatorul de transport și sistem.

Potrivit sursei citate, chiar dacă în perioada pandemiei s-a remarcat o scădere generală a consumului de energie electrică la nivel național, începând cu luna noiembrie 2020 a fost înregistrată o creștere de consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
export energie
import energie
consum energie
productie energie
transelectrica capacitate transfrontaliera
interconectare sistem energetic national