Transelectrica investește 42 milioane euro pentru închiderea inelului vestic al rețelei de transport de energie al României

Transelectrica investește 42 milioane euro pentru închiderea inelului vestic al rețelei de transport de energie al României
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2021

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, investește 42 de milioane de euro în retehnologizarea a două stații esențiale pentru închiderea inelului de 400 kV în zona de vest, Reșița și Timișoara, după ce, anul trecut, gradul de completare a acestui a ajuns la 70%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

"Retehnologizarea stației Timișoara și a stației Reșița reprezintă în acest moment două priorități investiționale pentru completarea Inelului de 400 kV în zona de vest, alături de finalizarea celor aproximativ 340 de kilometri de linie electrică aeriană de 400 kV din componența Axului Banat. România are nevoie de o infrastructură energetică modernizată, fiabilă, capabilă să integreze noi capacități de producție a energiei regenerabile, de aceea închiderea Inelului este un proiect fundamental pentru siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național", a declarat președintele directoratului Transelectrica, Cătălin Nițu.

El a adăugat că, după aproape 4 ani de blocaje, Transelectrica a reușit reluarea lucrărilor în Stația Reșița, o stație cu un rol deosebit în zona de vest a țării, în condițiile în care această investiție va conduce atât la întărirea rețelei în zona de vest, cât mai ales va crea premisele necesare interconexiunii cu Serbia.

O japoneză care a plecat de la serviciu cu 2 minute mai devreme are salariul tăiat cu 10% CITEȘTE ȘI O japoneză care a plecat de la serviciu cu 2 minute mai devreme are salariul tăiat cu 10%

"Creșterea gradului de interconexiune joacă un rol important privind securitatea aprovizionării cu energie electrică a României și contribuie la atingerea țintelor asumate la nivel european", a mai spus Nițu

Proiectul de retehnologizare a stației Timișoara se află într-o etapă matură de execuție, termenul de finalizare a lucrărilor fiind anul 2024. Investiția, în valoare de circa 18 milioane de euro, este una complexă și vizează atât retehnologizarea stației existente de 110 kV, cât și construirea unei stații noi cu tensiunea de 400 kV, care va permite implementarea proiectului de trecere la tensiunea de 400 kV a Axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad (Axul de 400 kV Banat), un obiectiv strategic al Planului de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport 2020-2029.

În această linie se înscrie și investiția privind retehnologizarea Stației Reșița, un obiectiv-cheie atât pentru operaționalizarea comercială a liniei de 400 kV de interconexiune cu Serbia Reșița (RO)-Pancevo (RS), cât și pentru trecerea la tensiunea de 400 kV a Axului Banat. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat la finele anului 2020, iar prima întâlnire de comandament în cadrul acestui proiect a fost organizat săptămâna trecută, urmând ca în perioada următoare să fie dat ordinul de începere a lucrărilor în șantier.

Sursă foto: Transelectrica

Sursă foto: Transelectrica

Coronavirus: Lituania suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca CITEȘTE ȘI Coronavirus: Lituania suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca

Retehnologizarea stației Reșița, o investiție blocată din anul 2017, are valoarea de aproximativ 24 de milioane de euro și va fi finalizată în anul 2023.

Inelul de 400 kV reprezintă un ansamblu de linii electrice aeriene de 400 kV din rețeaua electrică de transport, cu o lungime de aproximativ 1.796 de kilometri, care sunt deja realizate, sunt în curs de execuție sau se vor construi conform Planului de dezvoltare a RET pe 10 ani al CNTEE Transelectrica SA. În 2020, circa 64% din Inelul de 400 kV era realizat, restul de circa 36% reprezentând segmente care fie se aflau în lucru, fie în diferite faze de pregătire.

Prin finalizarea și punerea în funcțiune a liniei 400 kV Oradea Sud-Nădab la sfârșitul anului 2020, Inelul de 400 kV a atins un grad de realizare de 70%.

"Închiderea Inelului de 400 kV este fundamentală atât în zona de vest, unde rețeaua electrică de transport se interconectează mai solid cu Europa, cât și în zona de est, unde există dificultăți de evacuare a puterii din zona Dobrogea. Completarea Inelului de 400kV va contribui semnificativ la creșterea siguranței în funcționare a SEN, creșterea capacității de interconexiune, integrarea energiei din surse regenerabile produsă în zona Dobrogea, optimizarea funcționării pieței de energie electrică și la integrarea acesteia în piața unică europeană de energie (IEM)", mai afirmă operatorul sistemului energetic național.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica investitii
inchiderea inelului vestic transelectrica
interconectare energie serbia
interconexiuni energie romania
productie energie regenerabila
siguranta sistemului energetic national