UE va prezenta în curând al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care ar include ”o anumită formă” de embargo asupra petrolului

UE va prezenta în curând al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care ar include ”o anumită formă” de embargo asupra petrolului
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2022

Bruxelles-ul va prezenta în curând un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care ar include ”o anumită formă” de embargo asupra petrolului, după ce Uniunea Europeană (UE) a fost presată să priveze Moscova de veniturile profitabile rezultate din energie, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, pentru The Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Lucrăm la un al șaselea pachet de sancțiuni și una dintre problemele pe care le luăm în considerare este o formă de embargo asupra petrolului. Când impunem sancțiuni, trebuie să facem acest lucru într-un mod care să maximizeze presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale asupra noastră”, a spus Dombrovskis, citat de news.ro.

Dombrovskis a precizat că detaliile precise ale sancțiunilor care vizează petrolul nu au fost încă convenite, dar ar putea include o eliminare treptată a petrolului rusesc sau impunerea de taxe la export dincolo de un anumit plafon de preț.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

”Vor fi câteva nuanțe, iar munca este în desfășurare”, a adăugat Dombrovskis, fostul premier al Letoniei.

Oficialii UE au spus că noile sancțiuni ar putea fi prezentate atunci când toate țările vor ajunge la un consens. Sancțiunile vor necesita sprijinul unanim din partea celor 27 de state membre ale blocului și ar putea fi convenite până luna viitoare, a mai spus el.

Bruxelles-ul ia în considerare, de asemenea, măsuri pentru a elimina cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, din sistemul de plăți Swift, a adăugat vicepreședintele Comisiei.

Oficialii au recunoscut că orice astfel de schemă ar avea nevoie de acordul unor state precum China și India, care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale. Dombrovskis a subliniat că UE a luat legătura cu India și China, dar nu a fost luată o decizie cu privire la taxele vamale internaționale.

”Ar fi nevoie să construim o coaliție cât mai largă posibil”, a continuat el.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Una dintre dilemele de care s-au lovit țările occidentale este că sancțiunile suplimentare aplicate petrolului ar conduce la creșterea prețului mărfii, ar afecta economia Europei și ar crește veniturile Moscovei. Spre deosebire de gaze naturale, care sunt vândute prin anumite conducte care nu pot fi deviate cu ușurință, Rusia este capabilă să vândă petrol oricăror clienți care îl doresc.

Economia Europei, condusă de Germania și Italia, este expusă unei creșteri a prețurilor la gaze naturale și petrol. O interdicție totală a energiei ar elimina 3% din PIB-ul zonei euro anul viitor, potrivit Fondului Monetar Internațional. După presiunile inițiale ale SUA de a impune o interdicție la scară largă, Janet Yellen, secretarul trezorerie SUA, și-a schimbat poziția în ultimele zile. Creșterile suplimentare ale prețului petrolului se vor adăuga presiunilor inflaționiste globale, a avertizat ea.

În absența sancțiunilor, UE se pregătește să renunțe integral la energia rusă în următorii ani. Continentul european riscă o iarnă în care energia va fi raționalizată în cazul în care aprovizionările asigurate de Moscova vor fi diferite de nivelurile actuale, au avertizat economiștii.

”Trebuie să luăm decizii informate cu privire la cum și ce fel de sancțiuni impunem”, a conchis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Recent a fost relatat că autoritățile Uniunii Europene pregătesc cea mai disputată măsură de până acum de sancționare a Federației Ruse pentru agresiunea militară asupra Ucrainei, respectiv un embargou asupra țițeiului și produselor petroliere rusești.

Blocul european s-a ferit până acum de interzicerea țițeiului rusesc din cauza costurilor enorme pe care o astfel de măsură le-ar presupune pentru Germania, cea mai mare economie a UE, precum și a potențialului interdicției de a destabiliza situația politică din regiune și de a majora și mai mult prețurile la energie.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

Însă oficiali și diplomați europeni spun că Uniunea face acum pași înspre adoptarea unui embargou etapizat, menit să ofere timp Germaniei și altor țări dependente de importuri din Rusia să găsească furnizori alternativi. UE a avut o abordare similară luna aceasta atunci când a interzis importurile de cărbune din Federația Rusă, prevăzând o perioadă de tranziție de 4 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
embargou petrolier rusia
importuri titei rusia
dependenta petrol rusesc
razboi rusia ucraina