UE vrea să oblige statele membre să își umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii

UE vrea să oblige statele membre să își umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2022

Comisia Europeană vrea să impună statelor membre UE obligația de a-și umple depozitele de gaze înainte de venirea fiecărei ierni, în ideea de a crește stocurile și a face față perturbărilor de aprovizionare, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au atins valori record anul trecut pe măsură ce livrările limitate au coincis cu o creștere explozivă a cererii odată cu relansarea economiei după pandemia de COVID-19. Prețurile rămân la un nivel ridicat și în prezent pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, scrie Agerpres.

Autoritatea fiscală din Marea Britanie cere lichidarea mai multor afaceri ale miliardarului indian Gupta, proprietarul Liberty Galați. \ CITEȘTE ȘI Autoritatea fiscală din Marea Britanie cere lichidarea mai multor afaceri ale miliardarului indian Gupta, proprietarul Liberty Galați. "Datoriile pun în pericol peste 2.000 de locuri de muncă." - FT

Comisia Europeană urmează să propună, în data de 2 martie, un set de măsuri pentru a face sistemul energetic european mai rezilient în contextul unor șocuri de livrări sau al creșterilor explozive de prețuri.

"Comisia Europeană va propune o cerință legală pentru statele membre, astfel încât acestea să asigure un nivel minim de depozitare la data de 30 septembrie a fiecărui an", se arată în proiectul de document consultat de Reuters.

Potrivit Executivului comunitar, este puțin probabil ca firmele să stocheze cantități suficiente de gaze, numai pe baza stimulentelor oferite de piața liberă, deoarece prețul gazelor este așteptat să rămână la un nivel ridicat, cel puțin până la finele acestui an.

Propunerea Comisiei, care ar putea să sufere modificări înainte de publicare, îndeamnă de asemenea statele membre să stabilească un nivel minim pentru companiile care dețin facilități de stocare pe teritoriul lor și precizează că guvernele pot oferi stimulente financiare pentru atingerea acestui obiectiv.

Firmele care dețin facilități de stocare de gaze au tendința de a umple depozitele în alt moment decât sezonul de termoficare de iarnă, în condițiile în care atât prețurile angro la gaze cât și cererea scad, de obicei, în sezonul de vară. Însă acest lucru nu s-a întâmplat și anul trecut, astfel că în prezent gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este la 32%, comparativ cu aproximativ 40% în urmă cu un an.

Uniunea Europeană importă aproximativ 90% din gazele naturale pe care le consumă, și aproape 40% din aceste importuri vin din Rusia.

Majoritatea guvernelor statelor membre au implementat măsuri pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea facturilor la energie, constând în reduceri de taxe și subvenții pentru gospodăriile cu venituri mici.

În documentul Comisiei se precizează că soluția pe termen lung, care ar limita expunerea țărilor pe costurile cu importurile de combustibili fosili, ar fi investițiile în energie regenerabilă și reducerea consumului de energie, prin renovarea căldurilor și utilizarea unor procese industriale mai eficiente din punct de vedere energetic, așa cum prevăd obiectivele climatice ale UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
uniunea europeana