ULTIMA ORĂ Gigantul portughez EDPR, care pregătește cel mai mare parc eolian al său de pe piața locală, dă în judecată România

ULTIMA ORĂ Gigantul portughez EDPR, care pregătește cel mai mare parc eolian al său de pe piața locală, dă în judecată România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 9 ian 2023

Grupul portughez EDP Renewables, al patrulea cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume și unul dintre cei mai importanți jucători în energia eoliană din România, care a investit 750 milioane euro până acum în România în proiecte cu o capacitate totală instalată de peste 500 MW și a anunțat anterior că este pregătit să investească într-o producție suplimentară de până la 1.000 de MW pe piața locală, avertizând însă de atunci asupra supraimpozitării, a decis acum să atace în justiție noua taxă introdusă în energie de România și Polonia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În România, sunt supuși supraimpozitării nu doar producătorii și traderii de energie electrică, ci și entitățile cu care jucătorii menționați încheie contracte de hedging, precum și partenerii acestor entități. Supraimpozitarea, constând în impunerea de contribuții la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, ″capturează″ practic în beneficiul bugetului de stat veniturile încasate de participanții la piață menționați din tranzacții efectuate la prețuri de peste 450 lei/MWh, respectiv partea ce depășește acest nivel de preț.

FOTO Biroul care te ajută să faci mișcare, în timp ce lucrezi, și să îți încarci și laptopul CITEȘTE ȘI FOTO Biroul care te ajută să faci mișcare, în timp ce lucrezi, și să îți încarci și laptopul

La rândul său, Polonia a dispus măsuri de urgență pentru a recupera veniturile din utilități, pentru a ajuta consumatorii care se confruntă cu creșterea prețurilor la energie.

Acum, EDP Renovaveis a ajuns la concluzia că măsurile din ambele țări nu urmează principiul Uniunii Europene de a recupera doar veniturile realizate pe piață și nu iau în considerare acoperirea prețurilor, astfel că ar impozita profiturile pe care companii precum EDP Renovaveis nu le-au realizat efectiv.

„EDP va întreprinde toate acțiunile în justiție pentru a contribui la revenirea la un stat de drept echitabil, care ar putea sprijini investițiile atât de necesare în surse regenerabile în aceste țări și în Uniunea Europeană”, este decizia companiei.

GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare CITEȘTE ȘI GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare

Argumentul - noile taxe ar putea duce la „plăți nerezonabile” și costuri potențiale de aproximativ 300 de milioane de euro (320 de milioane de dolari).

EDP Renovaveis operează centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate de 697 megawați (MW) în Polonia și 521 megawați (MW) în România.

Recent, și gigantul petrolier american ExxonMobil, până în vară concesionar și operator al celui mare mare perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, calitate pe care a transferat-o în august companiei de stat Romgaz contra a peste 1 miliard de dolari, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene la Curtea Generală a UE din Luxemburg contestând adoptarea de către acesta, în octombrie, a Regulamentului european ce obligă statelor membre să le impună producătorilor de țiței, gaze și cărbune, precum și rafinăriilor de petrol și cocs, plata unei contribuții de solidaritate de minimum 33% pe profiturile impozabile care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021, supraimpozitare proaspăt adoptată și de România.

CONFIRMARE TABEL Scumpire considerabilă a carburanților de Anul Nou CITEȘTE ȘI CONFIRMARE TABEL Scumpire considerabilă a carburanților de Anul Nou

În primăvara anului trecut, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții grupului EDP Renewable, șeful Guvernului anunțând atunci că portughezi sunt pregătiți să investească într-o producție suplimentară de până la 1.000 de MW. 

Profit.ro a semnalat însă atunci că grupul avertizează că prelungirea supraimpozitării producătorilor de energie din surse ne-fosile, în prezent în vigoare, precum și eventuala suspendare a schemei de sprijin pe bază de certificate verzi pentru producția de energie regenerabilă, sunt de natură să provoace pierderi semnificative companiilor din domeniu și să descurajeze investițiile.

Între timp, supraimpozitarea nu numai că a fost prelungită, ci și înăsprită.

EDP Renewable a intrat pe piața României în 2008, prin achiziționarea mai multor proiecte eoliene în diferite etape de dezvoltare.

FOTO Noii proprietari ai Termocentralei Mintia au venit cu promisiuni la CJ Hunedoara. Investiții rapide de 1 miliard de euro și noi locuri de muncă CITEȘTE ȘI FOTO Noii proprietari ai Termocentralei Mintia au venit cu promisiuni la CJ Hunedoara. Investiții rapide de 1 miliard de euro și noi locuri de muncă

În 2010 a finalizat construcția primului său parc eolian din țară și în 2013 a început să funcționeze prima centrală solară.

În octombrie, Profit.ro a anunțat că subsidiara locală a grupului portughez EDP Renováveis a obținut aviz de racordare pentru proiectul construirii unui nou parc eolian, care ar urma să fie cel mai mare din portofoliul local al companiei.

După cum a relatat Profit.ro, EDPR plănuiește construirea unui parc eolian nou și la Negrilești, Galați, cu putere instalată de până la 70 MW.

În plus, EDPR a început încă de anul trecut să cumpere proiecte de unități de producție de energie regenerabilă în România. Astfel, în vara lui 2021, portughezii au preluat o firmă locală, Energopark SRL, deținută de mai multe entități juridice înregistrate în Cipru, care are în portofoliu un proiect datând încă din 2010, privind construirea unui parc eolian de 56 MW în județul Bacău.

ULTIMA ORĂ Termocentrala Mintia a fost vândută. Cumpărătorul arab a plătit marți prețul integral până la 91,23 milioane euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Termocentrala Mintia a fost vândută. Cumpărătorul arab a plătit marți prețul integral până la 91,23 milioane euro

Ulterior, începând din toamna anului trecut, EDPR a început să achiziționeze companii locale aparținând unui grup de antreprenori români și italieni, cu proiecte de parcuri fotovoltaice în județul Timiș. Deocamdată, a fost convenită preluarea firmei Solar Phoenix SRL, care are un proiect de construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 49 MW în comuna Bazoșu Nou din Timiș, precum și a societății International Solar Energy SRL.

Grupul respectiv de antreprenori deține în total proiecte de centrale solare de circa 135 MW în comunele Bazoșu Nou, Moșnița Nouă, Tormac și Dragșina din Timiș, potrivit datelor publice disponibile.

În prezent, EDPR operează în România centralele electrice eoliene Făcăieni, Cobadin, Cernavodă, Peștera, Albești, Vulcani și Sarichioi, precum și parcurile fotovoltaice Cujmir, Băilești, Burila Mică, Dăbuleni, Grojdibodu și Vânju Mare, cu putere instalată cumulată totală de peste 520 MW.

Anul trecut, grupul portughez a decis unificarea sub o singură "umbrelă" juridică a operațiunilor comerciale ale celor 13 unități de producție, pentru reducerea costurilor și eficientizarea tranzacționării pe piețele centralizate locale de energie electrică, dar și pentru finanțarea și implementarea mai facilă a planurilor investiționale noi.

Mai precis, s-a hotărât ca EDPR România, Cernavodă Power, Peștera Wind Farm, Sibioara Wind Farm și VS Wind Farm să fuzioneze prin absorbție în cadrul EDPR România SRL, în calitate de societate absorbantă.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrom
romgaz
solidaritate
contribuție