Un furnizor de gaze naturale din grupul Interagro al lui Ioan Niculae a rămas fără licență cu argumentul unor datorii restante

Un furnizor de gaze naturale din grupul Interagro al lui Ioan Niculae a rămas fără licență cu argumentul unor datorii restante
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 feb 2024

O firmă din grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, controlată indirect de fiica cea mare a acestuia, Anca Fratea, a rămas fără licență de furnizor de gaze naturale, aceasta fiindu-i retrasă de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu argumentul de″debite restante″, potrivit unui document oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania, North Chemical Complex SRL, a fost înființată în 2019, având ca asociat unic inițial operatorul portuar SCAEP Giurgiu Port. O perioadă, acționar al firmei a fost și Petrică Buduru, președintele Comitetului Director al Astra Giurgiu, echipa de fotbal a lui Niculae.

Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis „să se adreseze” celor două camere ale parlamentului rus și comunității internaționale pentru ajutor și „protecție” CITEȘTE ȘI Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis „să se adreseze” celor două camere ale parlamentului rus și comunității internaționale pentru ajutor și „protecție”

În prezent, asociat unic al North Chemical Complex este Hidro Inter SRL, societate insolventă deținută integral de Euroagro Vegetal SRL, la care Anca Fratea are peste 98% din capital, restul fiind în posesia Alpha-Alpha Corporation SRL, firmă în faliment ce îi are ca asociați pe Ioan Niculae, Interagro SRL, Intercereal SRL și Biofuel Energy SRL, potrivit termene.ro.

North Chemical Complex, cu obiect principal de activitate tradingul de îngrășăminte chimice, a demarat activitatea în forță, realizând venituri de peste 92 milioane lei și profit net de circa 2 milioane lei în 2019, primul an de funcționare, după care a ajuns la încasări de peste jumătate de miliard de lei (aproape 573 milioane lei) și profit net de 14,6 milioane lei în 2020. Furnizorul aproviziona cu gaze naturale combinatele de îngrășăminte din grupul Interagro, în perioadele în care acestea se aflau în funcțiune.

Bloomberg: Cum se explică decizia surprinzătoare a Apple de a renunța la mașina electrică. Discuție mai puțin de 15 minute CITEȘTE ȘI Bloomberg: Cum se explică decizia surprinzătoare a Apple de a renunța la mașina electrică. Discuție mai puțin de 15 minute

În anul vara lui 2020, compania ajunsese al treilea cel mai mare furnizor retail de gaze pentru consumatori industriali din România, cu cotă de piață de peste 11%, imediat după giganții OMV Petrom și Romgaz.

A urmat declinul: venituri de 9,7 milioane lei și pierderi de peste 15 milioane lei în 2021, iar în 2022 – venituri de 12,5 milioane lei (cu cifră de afaceri de doar 653.000 lei) și pierderi de peste 20 milioane lei.

VIDEO ANUNȚ Defrișările pe autostrada Sibiu-Pitești înaintează în forță CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Defrișările pe autostrada Sibiu-Pitești înaintează în forță

La finalul anului trecut, North Chemical Complex avea datorii restante la bugetele statului, cu tot cu accesorii, în sumă totală de aproape 21 milioane lei, potrivit datelor ANAF preluate de termene.ro. Însă licența de furnizor de gaze naturale i-a fost retrasă cu argumentul de restanțe la plata contribuțiilor bănești specifice datorate ANRE pentru activitatea de furnizare, conform informațiilor Profit.ro.

Printr-o subsidiară a North Chemical Complex s-a inițiat și un proiect de construire a unei centrale de producție de energie electrică pe gaze de cel puțin 400 MW pe fosta platformă industrială Nitramonia Făgăraș, însă ideea nu a fost pusă în practică deocamdată.

Aceeași firmă a solicitat și finanțare nerambursabilă UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru un proiect de parc fotovoltaic, gândit să fie amplasat tot la Făgăraș, însă cererea i-a fost respinsă.

viewscnt
Afla mai multe despre
retragere licență furnizare gaze naturale
north chemical complex
interagro ioan niculae
ioan niculae gaze naturale