Uniunea Europeană va trebui să investească 500 de miliarde de euro în noi centrale nucleare până în 2050

Uniunea Europeană va trebui să investească 500 de miliarde de euro în noi centrale nucleare până în 2050
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2022

Centralele nucleare de ultimă generație vor avea nevoie de investiții de 500 miliarde de euro până în anul 2050, a apreciat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, care a afirmat, totodată, că este "crucial" ca energia nucleară să primească eticheta verde în cadrul tranziției energetice, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Numai centralele nucleare existente vor avea nevoie de investiții de 50 de miliarde de euro până în 2030. Iar cele de noua generație vor avea nevoie de investiții de 500 de miliarde de euro până în 2050", a declarat Breton, într-un interviu pentru săptămânalul francez "Le Journal du dimanche (JDD)", scrie Agerpres.

CONFIRMARE Tranzacție: Norvegienii au preluat business-uri românești ale gigantului hispano-german Siemens Gamesa, inclusiv 3 proiecte de parcuri eoliene de 360 MW CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție: Norvegienii au preluat business-uri românești ale gigantului hispano-german Siemens Gamesa, inclusiv 3 proiecte de parcuri eoliene de 360 MW

Pe data de 31 decembrie 2021, Comisia Europeană a dezvăluit un proiect conform căruia unele centrale nucleare și o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, ceea ce le-ar facilita atragerea de finanțare. Executivul comunitar va strânge reacții cu privire la propunerile sale până la data de 12 ianuarie și speră ca, până la finele acestei luni, să prezinte în mod oficial textul final al propunerii sale. După aceea, textul va fi discutat cu guvernele statelor membre și cu Parlamentul European timp de până la șase luni.

Pentru Thierry Breton, "includerea energiei nucleare în această taxonomie este crucială pentru a permite sectorului să atragă capitalurile de care va avea nevoie".

"Tranziția ecologică va antrena o revoluție industrială de o amploare inedită. Precum și o cursă pentru capital între diferite surse energetice, de exemplu numai energiile regenerabile vor mobiliza investiții de 65 de miliarde de euro pe an. La aceasta va trebui să adăugăm investiții de 45 de miliarde de euro pe an pentru a ne dota cu infrastructuri de rețea suplimentare", a estimat oficialul.

În condițiile în care 26% din energia electrică produsă în prezent în UE provine de la centralele atomice, comisarul Thierry Breton a subliniat că "energia nucleară va reprezenta cel puțin 15% din mixul energetic în 2050".

Etichetarea centralelor nucleare drept investiții "verzi" provoacă diviziuni în rândul UE. Astfel, Franța, țară care își asigură 70% din electricitate din centrale nucleare, este unul dintre cei mai importanți susținători ai energiei nucleare și susține că emisiile reduse de CO2 ale centralelor nucleare fac acest tip de energie crucial pentru tranziția la energia verde. Însă Germania și alte state se opun și au început, deja, să își închidă propriile lor centrale nucleare.

La mijlocul lunii octombrie, zece state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investițiilor "verzi". Toate țările semnatare, în frunte cu Franța, subliniază că avansul prețurilor la energie a scos în evidență importanța reducerii dependenței de terțele țări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă și independentă și ar trebui să fie inclusă pe lista investițiilor "verzi" până la finele acestui an.

"Pentru a câștiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toți, energia nucleară este un activ crucial și fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon", se arată într-o declarație care a fost semnată în octombrie de către reprezentanții Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croației, României și Sloveniei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
centrale nucleare
thierry breton