VIDEO&FOTO Tranzacție: Premier Energy preia centrala în cogenerare din Făgăraș de la firma de leasing insolventă a fostului operator falimentar

VIDEO&FOTO Tranzacție: Premier Energy preia centrala în cogenerare din Făgăraș de la firma de leasing insolventă a fostului operator falimentar

Amplasamentul centralei în cogenerare din Făgăraș. Sursă foto: Google Maps

scris 28 nov 2022

Premier Energy, companie de distribuție și furnizare a gazelor naturale, precum și de producție de energie electrică deținută indirect în România de fondul de investiții Emma Capital, al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, preia, printr-o firmă pe care o controlează de curând în proporție de 60%, centrala în cogenerare pe gaze naturale de 22 MW din municipiul Făgăraș, județul Brașov, aflată în patrimoniul IFN-ului Ager Leasing, intrat în insolvență în 2017.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prețul de preluare convenit se ridică la circa 19,3 milioane lei plus TVA, relevă un document oficial analizat de Profit.ro.

ULTIMA ORĂ Punctul de amendă pentru șoferi, înghețat din nou CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Punctul de amendă pentru șoferi, înghețat din nou

În acești bani intră întreaga proprietate industrială aferentă centralei, compusă din teren, hală, motoare de generare, precum și alte instalații și echipamente.

Partenerii minoritari ai Premier Energy la această afacere sunt două firme, controlate de Costin Fatu, fost acționar minoritar la Alive Capital, preluată între timp tot de Premier Energy, respectiv de Sonia Teodora Savin, conform termene.ro.

VIDEO Iohannis vorbește în premieră despre varianta amânării unei decizii privind intrarea României în Schengen CITEȘTE ȘI VIDEO Iohannis vorbește în premieră despre varianta amânării unei decizii privind intrarea României în Schengen

Potrivit sursei citate, societatea care va efectua achiziția centralei și la care Premier Energy are 60% din capital va contracta în acest scop de la proprii asociați un împrumut cifrat la echivalentul în lei al sumei de 4,8 milioane euro.

Centrala în cogenerare din Făgăraș, cu putere instalată electrică de 21,9 MW și termică de 20,85 MW, a fost pusă în funcțiune în 2016 de către compania Gas Energy Ecotherm, în urma unei investiții de circa 24 milioane euro.

Centrala în cogenerare din Făgăraș. Sursă foto: Facebook

Centrala în cogenerare din Făgăraș. Sursă foto: Facebook

FOTO CONFIRMARE Zarea va investi 20 milioane euro pentru construcția unei noi fabrici CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Zarea va investi 20 milioane euro pentru construcția unei noi fabrici

Achiziția și instalarea au fost finanțate de către Ager Leasing, care contractase la rândul său, în acest scop, un credit de la CEC Bank. În cele din urmă, atât Ager Leasing, cât și Gas Energy Ecotherm au intrat în insolvență, operatorul centralei intrând chiar în faliment între timp. Unitatea de producție de energie nu mai funcționează din 2018, când a și fost reluată în posesie de către Ager Leasing. Licența de exploatare a fost retrasă de ANRE în anul următor. 

Gas Energy Ecotherm, controlată de investitori germani, preluase în 2014 o cotă de 90% din capitalul Ecoterm Făgăraș, furnizorul de energie termică al municipiului, deținut anterior de Consiliul Local. Anterior, Ecoterm Făgăraș intrase în insolvență, din 2012.

Centrala în cogenerare din Făgăraș. Sursă foto: Facebook

Centrala în cogenerare din Făgăraș. Sursă foto: Facebook

VIDEO Manifestații la cea mai mare uzină de iPhone din China CITEȘTE ȘI VIDEO Manifestații la cea mai mare uzină de iPhone din China

Anul acesta, Premier Energy a mai preluat două treimi din capitalul unei companii ce dezvoltă proiectul unui parc eolian cu putere instalată de 99 MW la Casimcea, în județul Tulcea, asociindu-se cu o firmă deținută 50% de soția lui Adriean Videanu, precum și alte două societăți din industria energiei regenerabile.

Compania a terminat anul trecut cu profit net de aproape 133 milioane lei, la venituri totale de circa 984 milioane lei, și cu un număr mediu de peste 400 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
premier energy
centrala cogenerare fagaras
centrala cogenerare gaze naturale