VIDEO Proprietarul Hotelului Roman din Băile Herculane se pregătește să exploateze apa geotermală de la Grota cu Aburi, de sub hotel, cu istoric tragic. Ce redevențe va plăti

VIDEO Proprietarul Hotelului Roman din Băile Herculane se pregătește să exploateze apa geotermală de la Grota cu Aburi, de sub hotel, cu istoric tragic. Ce redevențe va plăti

Sursă foto: captură YouTube

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 iun 2020

O firmă din grupul Casito, deținut de omul de afaceri Petrică Toma, proprietarul Hotelului Roman din stațiunea Băile Herculane și fost comisar-șef al Gărzii Financiare Hunedoara, se pregătește să ia în concesiune, în vederea exploatării, apele termale de la Grota cu Aburi, situată chiar sub hotel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării” CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”

Firma respectivă, Casito Turism SRL, a derulat lucrări de explorare geologică pe perimetrul Grota cu Aburi din 2014, iar în 2018 a încheiat licență de concesiune pentru exploatarea perimetrului cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Potrivit legii, pentru a intra în vigoare, licența trebuie aprobată prin hotărâre de guvern, proiectul de HG în acest sens fiind elaborat de curând.

Victorie în instanță împotriva primăriilor pentru eolieni: până în 2019 nu datorau impozit pe stâlpii turbinelor. Datorează însă acum, după schimbarea legii CITEȘTE ȘI Victorie în instanță împotriva primăriilor pentru eolieni: până în 2019 nu datorau impozit pe stâlpii turbinelor. Datorează însă acum, după schimbarea legii

Durata concesiunii va fi de 20 de ani.

ANRM estimează că, în cei 20 de ani de concesiune, la Grota cu Aburi vor fi exploatate aproape 2,2 miliarde litri de apă geotermală. Valoarea apei ce urmează să fie extrasă este estimată la 3,65 milioane lei, din care, potrivit legislației miniere, statul va încasa o redevență de 5%, respectiv 182.500 lei.

Apa geotermală extrasă din Grota cu Aburi va fi folosită într-un bazin ce va fi amenajat de către Casito Turism.

Grota cu Aburi de sub Hotelul Roman din Băile Herculane, în lungime de doar 14 metri, are un istoric tragic, în ultimii circa 10 ani mai multe persoane decedând acolo din cauza emanațiilor de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
baile herculane grota cu aburi
hotel roman herculane grota cu aburi
redevente ape geotermale
exploatare ape geotermale