VIDEO Un grup petrolier bulgar cu operațiuni și la Galați și Giurgiu și-a deschis firmă de transport feroviar de marfă în România. Trecut marcat de un grav accident de tren

VIDEO Un grup petrolier bulgar cu operațiuni și la Galați și Giurgiu și-a deschis firmă de transport feroviar de marfă în România. Trecut marcat de un grav accident de tren
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 mai 2020

Grupul bulgar Bulmarket, care derulează activități de producție, transport fluvial și feroviar, distribuție și trading de carburanți, în special GPL și biocombustibil, și deține operațiuni și la Galați și Giurgiu, și-a înființat o firmă de transport feroviar de marfă în România, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, cei de la Bulmarket au înregistrat la Giurgiu compania United Railways SRL, cu activitate principală de transporturi de marfă pe calea ferată.

Capitalul de pornire al noii societăți este în valoare de 100.000 de lei și a fost vărsat integral.

KFC, Pizza Hut, Taco Bell închid restaurantele și mențin doar serviciul de livrare și drive-in CITEȘTE ȘI KFC, Pizza Hut, Taco Bell închid restaurantele și mențin doar serviciul de livrare și drive-in

Bulmarket, controlat de omul de afaceri bulgar Stanko Stankov, activează în România din 2005, respectiv 2012, prin intermediul companiilor locale City Gas SRL Galați și Gas Terminal Giurgiu SRL.

City Gas SRL a fost înființată în 2005 de Stanko Stankov și Dan Baltacov, unul dintre cei doi acționari ai Bulrom Gas, care se numără printre liderii industriei GPL din România. În prezent, firma gălățeană este controlată integral, direct și indirect, de către Bulmarket.

City Gas SRL, cu profil de comerț angro de combustibili, operează printr-un terminal deschis în zona liberă portuară Galați, unde se încarcă și descarcă nave fluviale și vehicule terestre de transport de produse petroliere. Potrivit ultimelor date publice disponibile, compania a terminat anul 2018 cu pierderi de circa 448.000 lei, la un rulaj de 54,7 milioane lei.

Companiile aeriene ar putea să nu supraviețuiască fără ajutorul statului, susține șeful Lufthansa CITEȘTE ȘI Companiile aeriene ar putea să nu supraviețuiască fără ajutorul statului, susține șeful Lufthansa

Cealaltă firmă deținută de Bulmarket în România, Gas Terminal Giurgiu SRL, a fost înființată în 2012, însă deocamdată apare ca inactivă fiscal și aflată în întrerupere temporară de activitate, potrivit datelor Termene.ro. În 2018, cifra de afaceri a companiei a fost de doar 435.000 lei, față de 8 milioane lei în 2017 și peste 26 milioane lei în 2017. Pierderile pe 2018 s-au ridicat la 2,35 milioane lei, aproape dublu comparativ cu 2017.

Gas Terminal Giurgiu SRL a inaugurat la finalul anului 2013, pe fosta platformă chimică II din municipiul dunărean, un terminal de depozitare de GPL compus din două rezervoare sferice de câte 1.000 mc și unul cilindric de 200 mc, realizate în urma unei investiții de 3 milioane euro. În acel an, potrivit propriilor declarații, compania-mamă bulgară Bulmarket a înregistrat o cifră totală de afaceri de circa 350 milioane euro, cu 650 de angajați.

Trecutul grupului Bulmarket este marcat de un grav accident feroviar. În decembrie 2016, un tren de marfă al companiei încărcat cu cisterne cu propan a deraiat în Bulgaria, între Ruse și Varna, iar ulterior a explodat, accidentul soldându-se cu 7 morți, 30 de răniți, plus distrugerea gării din localitatea bulgară Hitrino și a 20 de case din localitate. În jur de 1.000 de locuitori ai localității au fost atunci evacuați.

EXCLUSIV Proprietarii de restaurante se reprofilează după ce Guvernul le-a închis localurile. Mircea Dinescu intră pe nișa de livrări și le va trimite pachete clienților. Cu tot cu lăutari purtând măști medicale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarii de restaurante se reprofilează după ce Guvernul le-a închis localurile. Mircea Dinescu intră pe nișa de livrări și le va trimite pachete clienților. Cu tot cu lăutari purtând măști medicale

Imediat după tragedie, patronul Stanko Stankov a declarat că cisternele aparțineau unei companii românești și fuseseră verificate tehnic pentru siguranță înainte de transport.

Investigația care a urmat accidentului s-a finalizat cu concluzia că deraierea trenului a fost provocată de un macaz prost securizat. Speța a dus la numeroase controverse, legate inclusiv de banii pentru despăgubirea victimelor și familiilor acestora.

Grupul bulgar Bulmarket, înființat în 1996 la Ruse, include o fabrică de biodiesel, Astra Bioplant, cu o capacitate de producție de 60.000 de tone pe an, situată la 20 de kilometri de Ruse și 9 de Dunăre, lângă un port comercial privat al companiei. Bulmarket mai face trading și distribuție de carburanți, dispunând și de stații de alimentare proprii, și deține și o subsidiară de transport feroviar de marfă, Bulmarket Rail Cargo. În plus, a construit în portul Ruse un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) de mici dimensiuni.  

viewscnt
Afla mai multe despre
transport feroviar marfa
accident deraiere tren de marfa
bulmarket bulgaria
firma transport feroviar marfa
city gas srl galati
gas terminal giurgiu srl
stanko stankov