Vremea blândă a condus la ieftinirea energiei electrice pe piața spot cu 12% în comparație cu prețurile practicate iarna trecută

Vremea blândă a condus la ieftinirea energiei electrice pe piața spot cu 12% în comparație cu prețurile practicate iarna trecută
scris 14 ian 2018

Iarna mai blândă și politica mai prudentă a furnizorilor de a încheia din timp contracte au condus la o scădere cu 12% a prețului mediu al electricității pe piața pentru ziua următoare (PZU) în luna decembrie comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În ultima lună a anului trecut, prețul mediu al unui MWh pe PZU a fost de 170 de lei, în scădere cu aproximativ 25 de lei față de cel înregistrat în decembrie 2016, când prețul unui MWh se situa la 194,45 de lei.

Calculată în în euro, scăderea de pe OPCOM este mai considerabilă, de 14,35%. Dacă în decembrie 2016 un MWh costa în medie 43,05 euro, luna trecută acesta a putut fi achiziționat la 36,87 euro, prețul mediu de închidere a pieței.

EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene

În plus, a scăzut și ponderea cantității de energie achiziționate pe PZU în totalul energiei cumpărate de furnizori, de la 44,37% la 40,05%.

Cererea mai redusă de energie electrică pe PZU, influențată de vremea blândă și politica mai prudentă a furnizorilor, a condus la o reducere a volumelor tranzacționate cu peste 12%. În decembrie 2017 s-au tranzacționat pe PZU aproximativ 2 milioane de MWh la o valoare 372 milioane lei (80 milioane euro), cu peste 300 de mii MWh sub nivelul de 2,33 MWh tranzacționați în ultima lună a anului precedent la o valoare de 453,5 milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro).

Valoarea tranzacțiilor din ultima lună a anului trecut a fost mai redusă cu 18% în lei față de cea din perioada similară a lui 2016. Dacă este luat în calcul și efectul evoluției cursului de schimb, scăderea (în euro) a fost de peste 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie electrică
pzu
opcom
preturi