Idee de reintroducere în Codul Fiscal a scutirii cabinetelor medicale de familie de la plata impozitului pe clădiri

Idee de reintroducere în Codul Fiscal a scutirii cabinetelor medicale de familie de la plata impozitului pe clădiri
scris 18 mai 2018

Cabinetele medicale de familie vor fi scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri, dacă un proiect inițiat în acest sens de opoziție va fi adoptat în Parlament. Argumentul este că în noul Cod Fiscal sunt scutite de impozit ”clădirile unităților sanitare publice”, sintagma care, în practică, nu include și cabinetele de medicină de familie. 

Autorii proiectului sunt deputații liberali Florin Roman și Bogdan Huțucă.

”Trebuie spus că, în baza Legii 571/2003 privind vechiul Cod fiscal, cabinetele de medicină de familie erau scutite de impozitul/ taxa pe clădire, facilitate anulată prin adoptarea noului Cod fiscal, legiuitorul considerând că sintagma «clădirile unităților sanitare publice» cuprinde și cabinetele de medicină de familie, ceea ce de fapt nu se întâmplă. În practică, sarcina fiscală suplimentară impietează asupra bugetelor și așa mici ale cabinetelor de familie, care, în același timp, se confruntă și cu alte probleme de ordin financiar, precum sarcini financiare și birocratice impuse de minister și casele teritoriale de sănătate”, arată inițiatorii.

Ei adaugă că propunerea legislativă corectează o nedreptate, iar impactul financiar al acestei măsuri este nesemnificativ, având în vedere faptul că la nivelul unităților administrativ teritoriale acționează foarte puține cabinete de medicină de familie, iar spațiul clădirilor nu este unul extins, care să genereze obligații fiscale importante.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
medici
familie
cabinete
scutire
impozit
taxa
cladire
proiect
lege
liberali
pnl
cod fiscal