Organizația Mondială a Sănătății caută un nou nume pentru variola maimuței

Organizația Mondială a Sănătății caută un nou nume pentru variola maimuței
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2022

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că împreună cu experții caută un nou nume pentru variola maimuței. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că va convoca o întâlnire de urgență săptămâna viitoare pentru a stabili dacă focarul va fi clasificat drept urgență de sănătate publică de interes internațional, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Decizia vine după ce peste 30 de oameni de știință au scris săptămâna trecută despre ”necesitatea urgentă a unui nume nediscriminatoriu, care să nu stigmatizeze” pentru virus și boala pe care o provoacă, scrie News.ro.

FOTO Proprietarul lanțului de stații de carburant Eldomir a deschis un resort în stațiunea Lacu Sărat CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul lanțului de stații de carburant Eldomir a deschis un resort în stațiunea Lacu Sărat

Referirea continuă la virus ca având origine africană este atât inexactă, cât și discriminatorie, au spus ei.

Aproximativ 1.600 de cazuri de boală au fost înregistrate la nivel global în ultimele săptămâni.

Cu toate că 72 de decese au fost raportate în țările în care variola maimuței era deja endemică, niciun caz nu a fost identificat în cele 32 de țări recent afectate, cum ar fi Marea Britanie.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va organiza o întâlnire de urgență săptămâna viitoare pentru a stabili dacă va clasifica focarul drept urgență de sănătate publică de interes internațional - cel mai ridicat nivel de alarmă pe care îl poate emite agenția ONU.

Singurele alte boli în cazul cărora a fost emis în trecut acest nivel de alarmă au fost gripa porcină, poliomielita, Ebola, Zika și Covid.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ”focarul de variola maimuței este neobișnuit și îngrijorător”.

”Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgență conform reglementărilor internaționale de sănătate săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă focarul reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a subliniat el.

Variola maimuței este cauzată de virusul variolei maimuțelor, un membru al aceleiași familii de viruși ca variola, deși este mult mai puțin severă.

Un nou nume pentru virus sugerat de oamenii de știință este hMPXV.

Infecțiile sunt de obicei ușoare și riscul pentru populația generală este scăzut, dar guvernul Regatului Unit a cumpărat stocuri de vaccin împotriva variolei pentru a se proteja de mai multe cazuri.

Virusul s-a răspândit într-un mod neobișnuit în întreaga lume în ultimele luni. Focarele anterioare au fost limitate în principal la anumite părți ale Africii, unde rozătoarele - nu maimuțele - sunt considerate a fi principala gazdă de origine animală.

viewscnt
Afla mai multe despre
organizația mondială a sănătății
variola maimuței