Profitabilitatea sectorului farmaceutic crește, dar jumătate dintre companii sunt îndatorate peste 80% și au un risc mediu-mare de insolvență

Profitabilitatea sectorului farmaceutic crește, dar jumătate dintre companii sunt îndatorate peste 80% și au un risc mediu-mare de insolvență
scris 14 sep 2018

Profitabilitatea însumată a sectorului farmaceutic a crescut de la 3,1% în 2015, la 3,9%, în 2016, numărul punctelor de desfacere urcând de asemenea, în ultimii ani. 10% din cheltuielile lunare ale unei gospodării sunt îndreptate spre produsele farmaceutice, acest tip de marfă având un preț relativ constant în ultimul an.

Mai mult de jumătate din firmele care lucrează în domeniu (62%) au datorii orientate pe termen scurt, iar aproape jumătate din companii (49%) au un ciclu de conversie a banilor negativ, relevă un studiu Coface. 42% din companii sunt îndatorate peste 80%.

 

„Din perspectiva dinamicii veniturilor, sectorul a avut o evoluție de 15% în 2016 comparativ cu anul precedent, cu toate că peste o treime dintre companiile analizate s-au confruntat cu o scădere a cifrei de afaceri. Deși a crescut profitabilitatea, jumătate dintre companii au înregistrat o scădere a rezultatului net. Mai mult, 1 din 2 firme are un grad de îndatorare peste 80%, în condițiile în care 62% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente”, spune Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface România.

10% dintre cheltuielile lunare ale unei gospodării sunt îndreptate spre produsele farmaceutice, acest tip de marfă având un preț relativ constant în ultimul an, conform indicelui de prețuri. Însumat, aproximativ 70 lei lunar au fost cheltuiți pe produsele farmaceutice, depășite doar de două alte tipuri de marfuri nealimentare, tutun și carburant.

Comparativ cu 2012, cheltuielile lunare pentru produsele farmaceutice au crescut cu peste 10 lei. O explicație ar fi deschiderea de noi farmacii, puncte farmaceutice și depozite farmaceutice, care în 2017 au atins maximul ultimilor 6 ani: 9.947 de unități. În cazul celor trei categorii menționate, ca tip de proprietate, cea privată este majoritară. Dată fiind evoluția importurilor, a valorii cheltuielilor populației cu medicamentele, și în 2017 sectorul a avut premise de creștere.

Principalii parteneri de export din afara Uniunii Europene ai României sunt Rusia, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii, aceștia reprezentând 55% din total.

Valoarea totală a exporturilor de produse farmaceutice s-a ridicat, în 2017, la 751 milioane euro, din care 512 milioane euro au fost exporturi către Uniunea Europeană. În schimb, totalul importurilor s-a ridicat anul trecut la 2,9 miliarde euro, aproximativ 2,6 miliarde euro provenind din țările Uniunii Europene.

CONFIRMARE FOTO Piraeus Bank România își schimbă denumirea CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Piraeus Bank România își schimbă denumirea

Din totalul de 1.634 de companii active în 2016, Coface a analizat 269 de companii, adică aproximativ 16,5%, dar cu o pondere de 79% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector. În acest context, cele mai multe companii (48%) sunt încadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare. La extreme se află, cu procentaje de 9%, companii cu un risc mare de insolvență, respectiv 39% cu risc scăzut.

Din perspectiva incidentelor bancare, a fost analizată evoluția companiilor din sector cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion euro, la nivelul lunii iulie 2018. În ultimii trei ani, 2016 - 2018, numărul incidentelor a fost în creștere, la fel ca numărul companiilor cu incidente. De asemenea, dacă ne uităm din punct de vedere trimestrial la anii 2016-2018, se poate vedea că majoritatea incidentelor au fost înregistrate în trimestrul al II-lea din 2018.

„Pentru sectorul comerț cu ridicata al produselor farmaceutice se remarcă, din punct de vedere al comportamentului de plată, scăderea numărului de companii cu datorii la bugetul de stat în ultimii doi ani, ca în aproape toate sectoarele, dar menținerea unei valori ridicate a sumelor datorate. Acest fapt indică modificarea calibrului companiilor publicate de ANAF pe listele cu obligații restante. De asemenea, a crescut ușor și numărul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion euro cu incidente în ultimii doi ani, acestea fiind predominant minore. În ceea ce privește dosarele în instanță deschise împotriva firmelor din sectorul analizat, numărul acestora a fluctuat de-a lungul perioadei analizate, având un trend ușor crescător în 2017”, a precizat Nicoleta Mărunțelu, Senior Financial Analyst, Coface România

Pentru analiza comerțului cu produse farmaceutice au fost agregate datele a 1.634 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 27,5 miliarde lei. Companiile din sectorul analizat au înregistrat în 2016 o evoluție pozitivă a veniturilor, acestea crescând cu aproximativ 15% față de 2015, profitabilitatea aflându-se, de asemenea, într-o ușoară creștere. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
produsele farmaceutice
studiu