Senatorii dau voie medicilor specialiști să elibereze rețete compensate și gratuite. CNAS - obligată să încheie contracte cu aceștia

Senatorii dau voie medicilor specialiști să elibereze rețete compensate și gratuite. CNAS - obligată să încheie contracte cu aceștia
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 28 mar 2018

Medicii specialiști vor avea posibilitatea de a încheia contracte cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate, astfel încât să aibă dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultații gratuite și rețete compensate sau gratuite, conform unui proiect de lege aprobat miercuri de Senat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Pacientul nu va mai trebui să se deplaseze din nou la medicul de familie pentru transcrierea rețetei simple în rețetă compensată sau pentru obținerea unui nou bilet de trimitere pentru consultații sau investigații gratuite.

Legea prevede în prezent că: actele medicale cu care asigurații beneficiază de gratuitate în sistemul de sănătate nu pot fi eliberate decât dacă există un contract sau subcontract între Casele Județene de Asigurări în Sănătate și unitățile prestatoare de servicii medicale, fie ele spitale, cabinete medicale individuale (CMI) sau entități cu personalitate fizică autorizată (PFA).

Profit Health Forum: Ministrul Sănătății anunță - astăzi ajung în țară primele 1.000 de doze de imunoglobulină CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Ministrul Sănătății anunță - astăzi ajung în țară primele 1.000 de doze de imunoglobulină

Proiectul de lege stabilește că: ”În vederea exercitării dreptului de liberă practică a medicului specialist, confirmat în specialitate, Casele Județene de Asigurări de Sănătate au obligația să încheie un contract cu acesta, prin care medicul va avea dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultații și investigații paraclinice gratuite, rețete gratuite sau compensate”.

Medicul de specialitate va putea elibera astfel bilete de trimitere la investigații paraclinice, precum analize de laborator, radiologie, imagistică și la alte consultări de specialitate, va putea prescrie concediu medical și rețete compensate sau gratuite, contribuind la decongestionarea cabinetelor de medicină de familie și a cabinetelor ambulatorii integrate ale spitalelor, arată autorii legii.

”Totodată, va avea ca efect și menținerea medicilor specialiști în țară cât și a celor nou confirmați concediilor medicale și rețetclor compensate sau gratuite chiar dacă nu doresc să intre în relații contractuale pentru consultări medicale de specialitate cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate sau, cum se întâmplă deseori, nici nu sunt acceptați de comisiile paritare pentru contractare”, mai afirmă inițiatorii proiectului de lege.

Profit Health Forum: Ministrul Sănătății - Nu ministrul este de vină dacă personalul medical are mâinile murdare, ci conducerea spitalului. Salariile mari pentru medici vor fi confirmate de fluturași la 15 aprilie CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Ministrul Sănătății - Nu ministrul este de vină dacă personalul medical are mâinile murdare, ci conducerea spitalului. Salariile mari pentru medici vor fi confirmate de fluturași la 15 aprilie

Guvernul se opune adoptării proiectului, principalul argument transmis Parlamentului în acest sens fiind că rețetele și biletele de trimitere trebuie eliberate conform unor formulare standard utilizate în prezent, fără a explica însă de ce ele nu ar putea fi folosite și de medicii specialiști.

În urma votului din Senat, proiectul va fi transmis spre dezbatere Camerei Deputaților, care va lua decizia finală asupra acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
medici
specialitate
retete
gratuite
compensate
eliberare
contract
casa
asigurare
proiect
lege
senat
parlament