Acțiunile europene - aproape de maximul ultimelor 9 luni, susținute de speranțele privind redresarea economiilor și lansarea unui vaccin anti-Covid

Acțiunile europene - aproape de maximul ultimelor 9 luni, susținute de speranțele privind redresarea economiilor și lansarea unui vaccin anti-Covid
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 nov 2020

Acțiunile europene au început săptămâna în urcare și se tranzacționează aproape de maximele ultimelor nouă luni, susținute de datele încurajatoare privind revenirea economiilor asiatice. Speranțele legate de lansarea unui vaccin anti-Covid în următoarele luni continuă să alimenteze cererea pentru active riscante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția industrială din China a crescut peste așteptări în octombrie, iar vânzările din retail au consemnat de asemenea un avans consistent, semn că a doua mare economie a lumii continuă revenirea din criza provocată pandemia de Covid-19 la începutul anului, scriu Reuters și MarketWatch. Produsul intern brut al Japoniei a crescut cu 5% în trimestrul trei, depășind estimările analiștilor.

China și Japonia se numără printre semnatarele celui mai mare acord comercial regional încheiat vreodată. După 8 ani de negocieri, parteneriatul regional economic global (RCEP) a fost semnat, duminică, de 15 țări din regiunea Asia-Pacific.

OTE se divizează și lansează noi plecări voluntare după tranzacția cu Orange România. Sute de angajați pleacă CITEȘTE ȘI OTE se divizează și lansează noi plecări voluntare după tranzacția cu Orange România. Sute de angajați pleacă

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu până la 0,8% în debutul tranzacțiilor de luni, după un avans de 5% la nivelul săptămânii trecute, susținut de anunțul Pfizer-BioNTech privind eficacitatea vaccinului anti-Covid dezvoltat de cele două companii.

Impactul noului vaccin pentru prevenirea Covid-19 va fi semnificativ peste vară și viața ar trebui să revină la normal până iarna viitoare, a afirmat, în weekend, unul dintre cercetătorii care au dezvoltat vaccinul.

În jurul prânzului (ora României), Stoxx 600 se aprecia cu 0,72%, cu creșteri pe toate bursele majore: +0,76% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, +0,68% pentru DAX de la Frankfurt, +1,23% pentru CAC 40 de la Paris și +1,19% pentru referința FTSE MIB de la Milano.

Indicele IBEX 35, de referință pe bursa de la Madrid, consemna un avans de 2,22%, după ce BBVA, al doilea mare creditor din țară, a semnat un acord pentru vânzarea operațiunilor din SUA către PNC  Financial Services, într-o tranzacție de 11,6 miliarde de dolari. Acțiunile BBVA s-au apreciat cu 16%, rivala Sabadell crescând, de asemenea, puternic (+13,4%), în condițiile în care tranzacția a reînnoit speculațiile privind o eventuală cumpărare a băncii de către BBVA.

Titlurile Banco Santander se apreciau cu 4%.

În sectorul IT&C, acțiunile Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă, au urcat cu 3,6% pe bursa londoneză, după ce grupul britanic a transmis că este încrezător cu privire la rezultatele financiare pe tot parcursul anului, chiar dacă veniturile din primul semestru au fost afectate negativ de pandemie. 

În România, Vodafone a raportat venituri din servicii în scădere cu 2,3% în prima jumătate a anului.

Peste ocean, contractele futures pentru acțiunile americane se apreciau cu circa 1% la ora menționată, indicând o deschidere pozitivă pentru bursa de pe Wall Street.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni europene
vaccin covid
pandemie
china
redresare economica
bbva
vodafone